Dumpling 饺子

Dumpling 饺子
Foto: Xia Meijer

Dumpling 饺子

Av: Xia Meijer

10 ingredienser

Dim sum, här i form av dumplings med fläskkött.

Använd helst hemmagjord kycklingbuljong.

Alternativ: Koka upp vatten i en stor kastrull (ca 3 liter), tillsätt 1 tsk salt. Rör i vattnet innan du tillsätter dumplingarna och rör om igen för att förebygga att dumplingarna fastnar i pannan. Tillsätt lite kallt vatten (1deciliter), efter vattnet börjar koka upp. Upprepa två gånger till. När dumplingarna flyter i vattnet är de färdiga. Det tar ca 5-6 minuter.

Ingredienser

  • 400 g fläskkött
  • 250 g salladskål
  • 2 msk soja
  • 4 msk salladslök (eller gräslök)
  • 2 msk kycklingbuljong
  • 2 msk sherry
  • 1 förp dumplingdeg
  • 1,5 msk sesamolja
  • 4 g salt
  • 3 msk olja

Gör så här

  1. Hacka salladskålen, gräslök och ingefära fint.
  2. Blanda köttfärs i en stor skål med pinne som du rör i en och samma riktning.
  3. Tillsätt salt (4g), ingefära, sojasås och sherry, blanda väl.
  4. Tillsätt vårlök/gräslök och salladskål, blanda väl.
  5. Ställ blandningen i frysen i en halvtimme.
  6. Se på bilderna hur man sveper in en dumpling: Lägg degplattan i handen.
  7. Lägg en matsked fyllning mitt på.
  8. Vik ihop degplattan.
  9. Fukta kanten med blöt fingertopp. Kläm ihop på mitten.
  10. Gör två veck på varje sida om mitten.
  11. Sprid ut 1 msk olja i stekpannan.
  12. Lägg i dumplingarna, häll lite vatten (ca 3 msk) över dumplingarna.
  13. Stek dem under lock, i början på högsta värme, i några minuter. Vrid sedan ner till medelstyrka ca 10 minuter till.
  14. Häll olja (½ msk) över dumplingarna och stek tills färgen blir guldbrun (ca 5 minuter).
  15. Server dumplingarna på en skål med lite sås (blanda 1 del sojasås, 2 delar vinäger och 1/3 del sesamolja).