Willys medelhavsgryta

Willys medelhavsgryta
Foto: TV4

Willys medelhavsgryta

Av: Willy Svahn

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Fisk ochg skaldjur passar ofta bra ihop med saffran. Den här grytan kommer direkt från havet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fisk, filead (t ex torsk, havskatt, marulk)
  • fiskfond (eller skaldjursfond)
  • rosépeppar
  • salt
  • ca 3 dl grädde
  • vitt vin
  • ca 10 skivor kallrökt lax
  • 2 morötter
  • 100 g sockerärtor
  • 30 färska blåmusslor
  • 3 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 150 g räkor, skalade eller kräftstjärtar
  • 1 dl crème fraîche
  • dill
  • 4 hummerklor (eller krabbklor)

Gör så här

  1. Dela fisken i mindre bitar och koka försiktigt i lätt saltat vatten, använd gärna en fisksort med fast kött, som inte kokar sönder alltför lätt.
  2. Värm fonden (använd en stor kastrull), alternativt spara vattnet efter fisken och tillsätt fiskbuljong. Tillsätt fiskbitarna, smaksätt med salt och peppar samt rosépeppar och saffran. Tillsätt grädde och vitt vin i tillräcklig mängd efter egen smak. Skär den kallrökta laxen i strimlor och tillsätt. Låt soppan/grytan sjuda, inte koka. Strimla morötter och tillsätt tillsammans med små bitar av potatis och palsternacka.
  3. Sjud grytan i cirka 30 minuter.
  4. Koka upp blåmusslorna för sig, samt ha räkor och kräftstjärtar, eller andra skaldjur, beredda, tillsätt sedan skaldjur och musslor. Tillsätt skaldjuren omedelbart före serveringen. Servera i djup tallrik, lägg gärna musslorna direkt i den djupa tallriken, utan att de varit i den stora kastrullen. Dekorera med en klick crème fraiche, en dillkvist och en skalad krabb- eller hummerklo.