Whiskygravat renkalvinnanlår med surdegskrutonger och lingon

POPULÄRT
WHISKYGRAVAT RENKALVINNANLÅR MED SURDEGSKRUTONGER OCH LINGON
Foto: Tv4
Sebastian Gröndal
Sebastian Gröndal

Whiskygravat renkalvinnanlår med surdegskrutonger och lingon

Av: Sebastian Gröndal

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

2 dygn

En riktig smakexplosion med whiskygravat reninnanlår, en pepparrotscrème och sockrade lingon som serveras på krispigt surdegsbröd. Serveras som aptitretare.

Sommerlier Maya Samuelssons dryckestips: Kallholmen Levande Lager, nr 1005 och Gammal Norrlands Akvavit nr 262.

Ingredienser

portioner

Gravad ren

  • 300 g renkalvinnanlår
  • 1 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 3 msk rökig whisky

Surdegskrutonger

  • 1 surdegsbröd

Till servering

  • rårörda lingon
  • krasse
  • färsk pepparrot, riven
  • ev syltade kantareller

Gör så här

Gravad ren

  1. Putsa bort eventuella senor från köttet.
  2. Blanda sockret och saltet med whiskyn och lägg tillsammans med köttet i en plastpåse. Lägg i kylen. Blanda runt och massera köttet i påsen varje morgon och kväll. Låt grava i minst 2 dygn.

Surdegskrutonger

  1. Starta ugnen på 120 grader varmluft.
  2. Skiva tunna skivor av brödet. Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Torka i ugnen i ca 15-20 minuter
  4. Servera den tunt skivade renen på surdegskrutonger med rårörda lingon, krasse och lite färskriven pepparrot. Det går även bra att servera med syltade kantareller.