4 skivor oxfilé (à 150-180 g) (från "huvudet" på oxfilén)
smör och matolja att steka i
Fyllning:
1 gul lök, finhackad (stor)
1 dl persilja, finhackad, helst bladpersilja
1 msk kapris
2 msk färsk pepparrot, finriven
2 äggulor
4 msk senap
2 msk smör
1 krm salt
vitpeppar, några varv från kvarn
Grönsakspytt:
200 g morot, skalade
200 g rotselleri, skalad
200 g kålrot, skalad
100 g färsk haricots verts
2 msk smör
2 msk matolja
salt
peppar
Gör så här
Fyllning:
Fräs löken mjuk på svag värme utan att den tar färg. Tillsätt på slutet även den hackade persiljan och fräs den med löken ca 1 min. Låt det kallna.
Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen utom senapen.
Grönsakspytt:
Skär morot, rotselleri, kålrot och haricots verts i 1/2 cm stora tärningar.
Stek grönsakspytten mjuk i smör och matolja utan att den tar färg. Salta och peppra.
Platta ut filébiffen till ca 2 mm – detta går lättast om man lägger köttet mellan 2 plastpåsar eller gladpack innan man bankar ut köttet.
Bestryk den ena sidan av lövbiffen med 1 msk senap, dock inte längst ut mot kanten (lämna ca 2 cm rand runt om). Fördela sedan fyllningen ovanpå senapen. Vik ihop lövbiffen och tryck ihop köttkanterna väl. Salta och peppra halvmånarna och stek dem på båda sidor i smör och matolja.
Lägg upp de fyllda lövbiffarna på varma tallrikar med en sked smör från stekpannan på varje samt grönsakspytten bredvid.
Kommentar:
Grönsakspytten steker man naturligtvis klar först. Lövbiffen steks i absolut sista minuten innan den serveras.