Stekta fläskrullader fyllda med Västerbottenost i astrakancidersås, rotfruktsmos och rårörda lingon

Stekta fläskrullader fyllda med Västerbottenost i astrakancidersås, rotfruktsmos och rårörda lingon

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Ingredienser

portioner

Fläskrullader:

  • 600 g fläskhare, utskuren, välputsad fläskkotlettrad utan fett och senor
  • 120 g Västerbottensost
  • salt
  • vitpeppar
  • vetemjöl, att mjöla in rulladerna med
  • 30 g smör
  • 2 msk matolja, till stekning

Sås:

  • 2 dl astrakancider (eller annan halvtorr cider)
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk persilja, bladen, finstrimlade

Rotfruktsmos:

  • 120 g kålrot, skalad
  • 120 g rotselleri, skalad
  • 140 g morot, skalad
  • 50 g lök, skalad
  • 120 g potatis, skalad
  • 1 tsk salt
  • 60 g smör

Rårörda lingon:

  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Fläskrullader:
  2. Skär köttet i 12 skivor (ca 50 g styck). Skär osten i stänger (ca 1x1x3 cm).
  3. Platta ut köttskivorna till ca 2 mm tjocklek. Detta går lättast om man lägger köttet mellan 2 plastpåsar innan man bankar ut det. Salta och peppra. Lägg en oststång på främre kortsidan av varje köttskiva. Vik in ca 1 cm längs köttets långsidor så att osten inte rinner ut när den smälter. Rulla ihop till rullader.
  4. Vänd rulladerna i vetemjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och olja på ej för hög värme, ca 10 min. Börja att steka rulladerna några min med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig. Ös rulladerna då och då under stekningens gång.
  5. Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller en kastrull. Häll cidern i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka några sekunder. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar. Sila såsen över rulladerna.
  6. Värm rulladerna i såsen. Lägg upp dem på tallrikar med såsen. Strö över den strimlade bladpersiljan och lägg en klick rårörda lingon samt rotfruktsmoset vid sidan av.
  7. Rotfruktsmos:
  8. Skär rotfrukterna i ca 1 cm stora tärningar.
  9. Lägg alla grönsakstärningar – förutom potatis – i en kastrull. Fyll på vatten så att det precis täcker. Salta och koka dem 10 min under lock. Tillsätt potatistärningarna och koka ytterliggare 15 min. Häll av det återstående spadet i en kopp. Blanda smöret med rotfruktstärningarna, mosa dem och vispa till sist moset till en lätt och luftig konsistens. Det går lättast med en elektrisk visp. Tillsätt ev lite av grönsaksspadet om det behövs. Smaka av och tillsätt ev mer salt.
  10. Rårörda lingon::
  11. Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt.
  12. Lägg bären i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret har smält.
  13. Rårörda lingon kan göras i förväg.