Nasi Goreng – indonesisk risrätt med mangochutney och andra tillbehör

Nasi Goreng – indonesisk risrätt med mangochutney och andra tillbehör

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 200 g kycklingkött, helst bröstbitar
  • 200 g magert fläskkött (ytterfilé)
  • 200 g fiskfilé, vitt kött (t ex helgeflundra, piggvar, gös)
  • 150 g gul lök
  • 250 g purjolök
  • 250 g vitkål
  • 2 dl risgryn (långkornigt)
  • 4 dl vatten (eller hönsbuljong)
  • salt
  • matolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Kryddor:

  • 2 msk soja, kikkoman
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sambal badjak
  • 1 msk benteng manis (eller soja)
  • några droppar worcestersås

Till servering:

  • mango chutney
  • 4 vändstekta ägg
  • 4 blad kroepek (räkchips)

Gör så här

  1. Koka först riset. Låt det kallna några min. Rör upp riset så att kornen inte klibbar.
  2. Skär gul lök, purjolök och vitkål i ca 3 cm långa strimlor. Fräs i lite matolja i wokpanna eller teflonpanna. Häll över i en bunke.
  3. Skär kyckling, fläskkött och fiskfilén i ca 1 1/2 cm stora bitar. Fräs i lite matolja i wokpanna eller teflonpanna. Häll över i bunke.
  4. Stek riset hastigt i pannan och blanda sedan ner grönsaker och kött samt kryddorna.
  5. Servera rätten med räkchips, mangochutney och ett vändstekt ägg överst.
  6. Servera även kryddorna som tillbehör för den som vill ha rätten mer kryddstark.