Nasi Goreng – indonesisk risrätt med mangochutney och andra tillbehör
Nasi Goreng – indonesisk risrätt med mangochutney och andra tillbehör
Ingredienser
- 200 g kycklingkött, helst bröstbitar
- 200 g magert fläskkött (ytterfilé)
- 200 g fiskfilé, vitt kött (t ex helgeflundra, piggvar, gös)
- 150 g gul lök
- 250 g purjolök
- 250 g vitkål
- 2 dl risgryn (långkornigt)
- 4 dl vatten (eller hönsbuljong)
- salt
- matolja, att steka i
- salt
- peppar
Kryddor:
- 2 msk soja, kikkoman
- 1 msk sambal oelek
- 1 msk sambal badjak
- 1 msk benteng manis (eller soja)
- några droppar worcestersås
Till servering:
- mango chutney
- 4 vändstekta ägg
- 4 blad kroepek (räkchips)
Gör så här
- Koka först riset. Låt det kallna några min. Rör upp riset så att kornen inte klibbar.
- Skär gul lök, purjolök och vitkål i ca 3 cm långa strimlor. Fräs i lite matolja i wokpanna eller teflonpanna. Häll över i en bunke.
- Skär kyckling, fläskkött och fiskfilén i ca 1 1/2 cm stora bitar. Fräs i lite matolja i wokpanna eller teflonpanna. Häll över i bunke.
- Stek riset hastigt i pannan och blanda sedan ner grönsaker och kött samt kryddorna.
- Servera rätten med räkchips, mangochutney och ett vändstekt ägg överst.
- Servera även kryddorna som tillbehör för den som vill ha rätten mer kryddstark.