Vörtlimpa

Vörtlimpa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vörtlimpa

10 ingredienser

Det här är en rejäl deg, den räcker till fyra limpor eller hålkakor. Det bröd som inte går åt direkt stoppar du i frysen.

Ingredienser

portioner
  • 100 g jäst
  • 100 g smör
  • 1 l porter (öl)
  • 1-2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 1 msk torra malda pomeransskal
  • 1 msk stött anis
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 3 dl russin
  • 2 kg rågsikt

Gör så här

  1. Smörj en långpanna eller smörj bara kanten och lägg bakplåtspapper i. Smula ner jästen i en bunke. Smält smör, häll i porter och värm degvätskan till fingervärme, 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
  2. Ta undan 4 dl av rågsiktet. Häll resten i degvätskan, gör en eller två fördjupningar i mjölet med ett decilitermått och fyll det med sirap. Tillsätt salt, önskade kryddor och eventuellt russin och arbeta degen kraftigt i bunken, tillsätt eventuellt ytterligare mjöl. Ställ degen att jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på knappt 200°. Arbeta ihop degen lätt i bunken och stjälp sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 4 delar och forma dem till limpor eller hålkakor, lägg dem i långpannan och pensla mellan med smält margarin. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
  4. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen. Pensla bröden med vatten eller porter efter gräddningen, vira in dem i bakdukar och låt svalna på galler.