Sockerskorpans tomatpaj
Sockerskorpans tomatpaj
10 ingredienser
”I böckerna om Saltön finns bland andra Emily med. Efter många turer återfinns hon på Kafé Sockerskorpan i Haga i Göteborg. Där lagar hon bland annat denna goda paj till gästernas förtjusning.” - Viveca Lärn. Receptet ger 4–6 portioner.
Ingredienser
Pajdeg:
- 4 potatisar, kalla kokta
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 100 g smör eller bakmargarin
- ev salt
Fyllning:
- 100 g svarta oliver, utan kärnor
- 200 g smulad fetaost
- 2 msk färsk basilika, hackad
- 250 g körsbärstomater, gärna både röda och gula
Garnering:
- färsk basilika
Gör så här
- Värm ugnen till 225°. Riv potatisarna med rivjärn (eller mosa dem med gaffel om de är mjöliga).
- Blanda alla ingredienserna till pajdegen med fingertopparna.
- Klä en liten pajform med degen (du behöver inte smörja formen). Förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 200°.
- Hacka oliverna och blanda dem med fetaosten. Tillsätt basilikan. Lägg blandningen i pajskalet.
- Lägg de hela tomaterna ovanpå och grädda tills pajen är gyllene och tomaterna har spruckit (20–30 minuter). Garnera med basilikablad.