Vitlök- och citronmarinerade havskräftor

POPULÄRT
Vitlök- och citronmarinerade havskräftor
Foto: TV4

Vitlök- och citronmarinerade havskräftor

Av: Ewa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

30 m

Grillade havskräftor marinerade i vitlök och citron serveras med en het nässelaioli. Lyxigt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Havskräftor

  • 8 havskräfta
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 citron, saften
  • 1 msk citron, zest
  • 2-4 msk olivolja
  • flingsalt

Nässelaioli

  • 1-3 klyftor vitlök
  • 1 msk nässlor, mixade
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 6 droppar tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Servering

  • 2 avokador
  • 2 citroner

Gör så här

Havskräftor

  1. Halvera havskräftorna. Lägg dem på ett fat med köttsidan upp. Finhacka vitlöken och röda chilin. Blanda alla övriga ingredienser plus vitlök och chili. Häll över kräftorna. Ställ in i kylen tills tillagningen, gör under tiden aiolin.

Nässelaioli

  1. Skala och finhacka vitlöken. Skölj brännässlorna och mixa ihop dem med en stavmixer tillsammans med någon msk av olivoljan. Rör ihop vitlök, senap, vinäger, citronsaft och äggulor. Tillsätt resten av olivoljan och rapsoljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaka av med tabasco, salt och peppar och rör ner nässelaiolin. Smaka av igen.
  2. Grilla kräftorna någon minut på varje sida tills du ser att köttet är vitt. Halvera avokado och citron och grilla dem samtidigt som kräftorna. Lägg upp på fat och servera med aiolin.