Vita bönor på italienskt vis

Vita bönor på italienskt vis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vita bönor på italienskt vis

9 ingredienser

De här bönorna får sin karaktär av att de kokar sakta, sakta på svag värme i vattenbad. I det italienska originalreceptet kokades de i en kruka, stående på kanten av den öppna spiseln. Bjud bönorna till lamm.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg färdigkokta stora vita bönor
  • 1 rejäl knippa persilja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • en ugnssäker form
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt över natten. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Smält smöret. Häll bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en ugnssäker form tillsammans med lök, vitlök och persilja. Tillsätt smör och salt och ta några tag med svartpepparkvarnen. Blanda alltsammans väl.
  2. Slå på så mycket vatten att det gott och väl täcker. Gör ett riktigt tätt lock av aluminiumfolie. Sätt ner formen i en vid kastrull med varmt vatten.
  3. Fyll på vattnet i kastrullen efter hand som det kokar bort. Låt vattenbadet sjuda sakta runt formen i 2 1/2 timme. Låt svalna.