Vit sparris med rostad äggkräm, vilda örter och torkat viltkött

Du behöver

Vit sparris med citrongräs och älgört

  • 10 vita sparrisar
  • vatten
  • 1 näve torkad älgört
  • 1 citron, pressad
  • salt
  • 2 citrongräs

Äggkräm med smak av hö

  • 1 näve
  • 1 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1 dl smetana
  • salt
  • citron

Grillad mangold

  • 4 magoldblad
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • citron

Kycklingskinn

  • 200 g kycklingskinn
  • 2 dl vatten
  • 2 msk matolja
  • salt

Picklad lök

  • 2 gula lökar
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten

Vilda örter

  • våtarv
  • löktrav
  • ramslök
  • kirskål

Topping

  • 20 g torkat viltkött (ren/älg/vildsvin)

Gör så här

  1. Vit sparris med citrongräs och älgört
    Skala sparrisen och hugg av nedre delen av 1-2 cm av den nedre delen av sparrisen.
  2. Koka upp vatten med älgört, citron och salt. Krossa citrongräs och lägg ner i vätskan.
  3. Lägg ner sparrisen och dra av från värmen, låt sjuda i ca 10 minuter till sparrisen är genomkokt.
  4. Äggkräm med smak av hö
    Rosta hö i en kastrull, tillsätt grädde och låt dra i 30 minuter. Sila av höet från grädden och koka upp grädden under omrörning tillsammans med ägg. När det bildas en äggröra så mixa slät med en stavmixer tillsammans med smetana. Smaka upp med salt och citron.
  5. Grillad mangold
    Pensla bladen med olja och stek/grilla snabbt. Smaka av med salt och citron.
  6. Kycklingskinn
    Lägg skinnet i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp under omrörning, när vattnet har kokat bort så addera matoljan och fritera skinnet tills det är gyllenbrunt.
  7. Låt svalna och rinna av på ett papper. Hacka ner skinnet i önskade bitar och smaka av med salt.
  8. Picklad lök
    Blanda ihop socker, ättika och vatten. Skiva löken tunt och lägg i isvatten. Lyft löken från vattnet och lägg ner i pickels lagen.
  9. Montera rätten snyggt med alla komponenter och de vilda örterna, toppa med rivet viltkött.
Kommentera receptet

Fler goda recept