Vit sparris med laxrom och citronsmör

Vit sparris med laxrom och citronsmör
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vit sparris med laxrom och citronsmör

6 ingredienser

Till den här rätten blir det allra läckrast med vit, färsk sparris. Laxrom mår bra att rinna av i en sil så att den går lättare att forma.

Ingredienser

portioner
  • 16 vita sparrisar
  • 200 g laxrom

Citronsmör:

  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk citron, skalet, rivet
  • 1 msk citron, pressad

Gör så här

  1. Citronsmör: Pressa saften ur citronen och riv skalet, spar några vackra skalstrimlor till dekoration. Rör samman smör, salt, citronskal och -saft och förvara kallt till servering.
  2. Skala sparrisen med rotfruktsskalare, det går lättast om du låter sparrisen vila mot handleden. Nyp till om sparrisen med den ena handens fingrar och skala med skalaren i den andra handen. Akta så att topparna inte skadas. Skär bort 3-4 cm av den hårdare änden. Koka upp en bottenskyla lättsaltat vatten och sjud sparrisen i den. Låt den bli genomkokt men fortfarande fast. Ånga av.
  3. Fördela sparrisstjälkarna och laxrommen på fyra varma tallrikar, låt klickar av citronsmöret smälta över den varma sparrisen. Dekorera med citronskal och servera genast.