Vit sparris med lagrad biffkappa och salt lemoncurd

0 röster
4

Biffkappa kryddad med örter och vitlök serveras med rostad vit sparris och salt lemon curd,

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Lagrad biffkappa

  • 200 g vällagrad biffkappa
  • 0,5 dl grovsalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar timjan
  • 3 salviablad
  • 1 kvist rosmarin

Rostad vit sparris

  • 12 vita sparrisar, skalade
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja

Salt lemon curd

  • 2 ägg
  • 0,5 citron, saften
  • 40 g rumstempererat smör
  • salt

Gör så här

  1. Lagrad biffkappa
    Ytputsa biffkappan noga, skär bort eventuella köttrester och dela ned i stora bitar (ca 3x3cm). Krossa vitlök, timjan, salvia och rosmarin i en mortel och blanda sedan med grovsaltet. Gnid in biffkappan med örterna och saltet och låt stå i kyl över en natt. Skölj sedan bort saltet och baka kappan i ugn på ca 55 grader till den är helt mjuk. Lägg kappan i lämplig form och låt svalna. Frys sedan under press. Kappan är lättast att skiva i tunna skivor på en skärmaskin i fryst tillstånd alternativt med kniv något tinad.
  2. Rostad vit sparris
    Lägg den skalade sparrisen på en plåt och strö salt och socker i tunt lager över. Låt stå i rumstemperatur ca 3 timmar. Torka sedan av sparrisen från vätskan som bildas och rosta med lite olivolja i ugn på 220 grader till den får färg och börjar mjuka.
  3. Salt lemoncurd
    Knäck äggen i liten kastrull och häll i juicen från citronen. Vispa under värme till äggen och juicen börjar tjockna. Ta av värmen och mixa ned smöret i kastrullen med hjälp av en stavmixer (klicka i smöret långsamt så att den inte skär sig). Låt sedan svalna och smaka av med salt.
  4. Servera sparrisen med lemoncurden och tunt skivad biffkappa, droppa gärna några droppar av en vällagrad balsamvinäger över.
20 april 2018

Fler goda recept