1 ark genomskinlig overheadfilm, anpassad för matlagning/bakning
Rostad vit choklad
200 g vit bakchoklad, riven eller finhackad
Nötflarn
50 g jordnötter, honungsrostade
45 g strösocker [0,5 dl]
10 g flytande honung [0,5 msk]
50 g smör
9 g vetemjöl [1 msk]
7,5 g standardmjölk [0,5 msk]
Chokladmousse
200 g vit bakchoklad
4 dl vispgrädde
1 äggula
gelé
200 g frysta hallon, tinade
1 dl strösocker
2-3 msk rom
2 blad gelatin
Servering
ca 25 färska hallon
rom
Gör så här
Chokladdroppar
Smält den mörka chokladen i vattenbad. Skär overheadfilmen i 1,5x10 cm. Skär ut ca 12 remsor. Lägg dem på ett stort smörpapper och stryk över ett lager choklad på varje remsa. Kläm ihop ändarna till en droppform med chokladen på droppens insida. Fäst eventuellt med ett gem och ställ in i kylen.
Rostad vit choklad
Sätt ugnen på 180 grader, lägg den finhackade/rivna chokladen på ett bakplåtspapper och rosta den i ugn ca 5-8 min. Obs! Passa det noga så att den inte bränns.
Nötflarn
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Hacka jordnötter grovt. Blanda socker, honung och smör i en kastrull. Låt smälta. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Låt puttra 1 minut. Blanda ner de hackade nötterna och fördela ca 9 teskedsstora klickar på en bakplåtsklädd plåt. Grädda 5-6 minuter. Låt svalna på ett galler.
Chokladmousse
Smält den vita chokladen i vattenbad. Vispa grädden med äggulan och vänd ner chokladen snabbt och smidigt.
Montering
Fyll ett hallon med rom och placera längst ner i skålen (valfritt). Hacka nötflarn. Vara hacket och rostad vit choklad i glaset. Fyll på med lite av chokladmoussen, därefter rostad choklad och hackade nötflarn, fyll på med ytterligare mousse, spara ca 1-2 cm från glaset kant.
Ta ut dropparna från kylen och fyll dessa med resterande mousse. Ställ nu glas och droppar för att stelna i kylen 1-2 timmar.
Gelé
Lägg två gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter. Smält ca 1 dl strösocker i en kastrull så att det blir ljusbrunt, slå över de tinade hallonen och låt puttra ett par minuter.
Sila och blanda ner urkramade gelatinblad i den varma hallonsaften. Smaksätt med 1-2 msk rom. Låt svalna.
Ta ut glaskuporna då de stelnat och häll försiktigt över gelé, ska precis täcka moussen. Ta bort overheadfilmen från dropparna och placera ovanpå gelén då den stelnat.