Vit chokladmousse med hallongelé och nötflarn

Vit chokladmousse med hallongelé och nötflarn
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Hanna Nilsson HSB
Hanna Nilsson HSB

Vit chokladmousse med hallongelé och nötflarn

Av: Hanna Nilsson

Från: Hela Sverige bakar

18 ingredienser

Klassiska smaker i en ljuvlig dessert. Vit chokladmousse varvas med rostad choklad och nötflarn. Toppa med en frisk hallongelé.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Chokladdroppar

  • 50 g mörk choklad 70 %
  • 1 ark genomskinlig overheadfilm, anpassad för matlagning/bakning

Rostad vit choklad

  • 200 g vit bakchoklad, riven eller finhackad

Nötflarn

  • 50 g jordnötter, honungsrostade
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 10 g flytande honung [0,5 msk]
  • 50 g smör
  • 9 g vetemjöl [1 msk]
  • 7,5 g standardmjölk [0,5 msk]

Chokladmousse

  • 200 g vit bakchoklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 äggula

gelé

  • 200 g frysta hallon, tinade
  • 1 dl strösocker
  • 2-3 msk rom
  • 2 blad gelatin

Servering

  • ca 25 färska hallon
  • rom

Gör så här

Chokladdroppar

  1. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Skär overheadfilmen i 1,5x10 cm. Skär ut ca 12 remsor. Lägg dem på ett stort smörpapper och stryk över ett lager choklad på varje remsa. Kläm ihop ändarna till en droppform med chokladen på droppens insida. Fäst eventuellt med ett gem och ställ in i kylen.

Rostad vit choklad

  1. Sätt ugnen på 180 grader, lägg den finhackade/rivna chokladen på ett bakplåtspapper och rosta den i ugn ca 5-8 min. Obs! Passa det noga så att den inte bränns.

Nötflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Hacka jordnötter grovt. Blanda socker, honung och smör i en kastrull. Låt smälta. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Låt puttra 1 minut. Blanda ner de hackade nötterna och fördela ca 9 teskedsstora klickar på en bakplåtsklädd plåt. Grädda 5-6 minuter. Låt svalna på ett galler.

Chokladmousse

  1. Smält den vita chokladen i vattenbad. Vispa grädden med äggulan och vänd ner chokladen snabbt och smidigt.

Montering

  1. Fyll ett hallon med rom och placera längst ner i skålen (valfritt). Hacka nötflarn. Vara hacket och rostad vit choklad i glaset. Fyll på med lite av chokladmoussen, därefter rostad choklad och hackade nötflarn, fyll på med ytterligare mousse, spara ca 1-2 cm från glaset kant.
  2. Ta ut dropparna från kylen och fyll dessa med resterande mousse. Ställ nu glas och droppar för att stelna i kylen 1-2 timmar.

Gelé

  1. Lägg två gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter. Smält ca 1 dl strösocker i en kastrull så att det blir ljusbrunt, slå över de tinade hallonen och låt puttra ett par minuter.
  2. Sila och blanda ner urkramade gelatinblad i den varma hallonsaften. Smaksätt med 1-2 msk rom. Låt svalna.
  3. Ta ut glaskuporna då de stelnat och häll försiktigt över gelé, ska precis täcka moussen. Ta bort overheadfilmen från dropparna och placera ovanpå gelén då den stelnat.