I samarbete med Zeta

Visste du detta om gryner?

Från att ha legat i dunkel i decennier upptäcker allt fler fördelarna med gryner. Inte bara för alla näringsämnen men också för variationerna och framförallt för den goda smakens skull.
Visste du det här om gryner?

1. Gryner har varit del av medelhavsmaten 
i tusentals år.

2. Sädesslag som orzo (korn), farro (emmervete), durum (matvete) tillsammans med proteinrika bönor och kikärtor var vanliga i den italienska husmanskosten.
Prova den här somriga kornsalladen på Zetas ekologiska Orzo-mix.

3. Grynerna nästan försvann efter andra världskriget. Samhället moderniserades efter andra världskriget och kvinnorna lämnade hemmen för att förvärvsarbeta. Det fanns mindre tid att spendera på matlagning. Eftersom grynerna hade långa koktider, gick många hushåll över till snabblagad pasta.

4. Koktiden av grynerna från Zeta är endast 10 minuter, tack vare varsam varmluftsbehandling eller ångkokning. Allt det nyttiga i grynen stannar dessutom kvar  – alla kostfiber som mättar länge och ger spänstigt tuggmotstånd.

5. Gryner passar bra till nästan allt. De går att använda till gröt, smoothies, som bas i måltider och i bakverk, kort och gott från frukost till dessert. Prova denna underbara blåbär - och citroncheesecake på bulgur och quinoa.

Gryner innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner.

6. Tycker du soppa inte mättar? Släng ner lite gryner i soppan så blir den direkt matigare. En toskansk farrosoppa med ekologiska Farrogryn ger en god och mättande måltid.

7. Gryner är miljövänliga har också en hög halt av kostfiber som ger tuggmotstånd och gör att en behaglig mättnadskänsla håller i sig längre. Denna frukostsmoothie med jordgubbar på Zetas ekologiska Farro är en perfekt start på dagen.

8. Gryner innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner.

9. Många upptäcker grynernas fylliga smaker. Visste du att grynerna blir riktigt också goda dagen efter? 
Värm dem i stekpannan med lite olivolja, då får de ett fint tuggmotstånd. 
Prova detta goda recept: ”Färgstark sallad på 5 gryner”

Vill du ha fler tips på goda, italienska rätter? Fortsätt skrolla neråt...

Inspireras av Italiens smaker....

Småplock & italienska förrätter