Visste du detta om gryner?
Visste du det här om gryner?
1. Gryner har varit del av medelhavsmaten i tusentals år.
2. Sädesslag som orzo (korn), farro (emmervete), durum (matvete) tillsammans med proteinrika bönor och kikärtor var vanliga i den italienska husmanskosten.
Prova den här somriga kornsalladen på Zetas ekologiska Orzo-mix.
3. Grynerna nästan försvann efter andra världskriget. Samhället moderniserades efter andra världskriget och kvinnorna lämnade hemmen för att förvärvsarbeta. Det fanns mindre tid att spendera på matlagning. Eftersom grynerna hade långa koktider, gick många hushåll över till snabblagad pasta.
4. Koktiden av grynerna från Zeta är endast 10 minuter, tack vare varsam varmluftsbehandling eller ångkokning. Allt det nyttiga i grynen stannar dessutom kvar – alla kostfiber som mättar länge och ger spänstigt tuggmotstånd.
5. Gryner passar bra till nästan allt. De går att använda till gröt, smoothies, som bas i måltider och i bakverk, kort och gott från frukost till dessert. Prova denna underbara blåbär - och citroncheesecake på bulgur och quinoa.
Gryner innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner.
6. Tycker du en sallad inte mättar? Släng ner lite gryner, quinoa eller bulgur i salladen så blir den direkt matigare. Den här färglada salladen med bulgur och quinoa är lika vacker som god!
7. Gryner är miljövänliga har också en hög halt av kostfiber som ger tuggmotstånd och gör att en behaglig mättnadskänsla håller i sig längre.
8. Gryner innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner.
9. Många upptäcker grynernas fylliga smaker. Visste du att grynerna blir riktigt också goda dagen efter?
Värm dem i stekpannan med lite olivolja, då får de ett fint tuggmotstånd.
Vill du ha fler tips på goda, italienska rätter? Fortsätt skrolla neråt...