Vinnarmackan "Japan tur och retur"

2 dygn
20 mackor

Frida Lundh vann mack-sm 2016 med sin macka "Japan tur & retur". Sjögräs-surdegsbröd med limegravad lax, wasabimajonnäs och sallad. Receptet är beräknat för 20 mackor, men självklart går det även bra att göra färre mackor än så.

10 november 2016
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
2 dygn
20 mackor

Du behöver

Dag 1

  • 240 g vatten
  • 180 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl
  • 120 g dinkelsurdeg

Dag 2

  • bandningen från dag 1
  • 520 g vatten
  • 850 g fullkornsdinkel
  • 20 g havssalt
  • 60 g rostade svarta sesamfrön
  • 50 g sjögräschips

Teriyaki- och ostronkräm

  • 600 g färskost
  • 150 g ostronsås
  • 100 g teriyakisås

Wasabimajonnäs

  • 800 g majonnäs (gärna egenslagen)
  • 3 –4 lime
  • wasabi efter eget tycke

Fyllning

  • 100 g bladspenat
  • 20 grön sparris
  • 2 zucchini
  • 2 knippor salladslök
  • 3 avokado

Salladsdressing

  • 6 lime, pressade
  • 3 röd chili
  • ingefära
  • koriander

Limegravad lax

  • 1,4 kg laxsida (fryst)
  • 3 dl limejuice

Gör så här

  1. Brödet - Dag 1
    Blanda alla ingredienser och täck med plast. Låt stå över natten. (Helst i 22–23 grader.)
  2. Brödet - Dag 2
    Blanda alla ingredienser utom saltet, sesam och sjögräschipsen och kör i 4 min på låg hastighet och 3 min på hög hastighet. Blanda i saltet och sjögräset och kör ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en plastbalja och låt vila i minst 4 timmar. Varje timme viker du ihop degen och låter den jäsa vidare. Vi väljer att försiktigt forma bröden runda. Alternativ kubba upp till ciabatta.
  3. Doppa bröden försiktigt i svarta sesam och strö över lite havssalt. Jäs i rumstemperatur och baka av på ingång 260 grader/baktemp – därefter 210 grader i 7–8 minuter.
  4. Montering
  5. Skär den frysta laxen i kuber/bitar och grava den i limejuicen (i minst 1 timme).
  6. Blanda teriyaki- och ostronkrämen och bred på ett ganska tjockt lager på underdelen av brödet.
  7. Blanda sedan ihop ingredienserna till wasabimajonnäsen.
  8. Hyvla/skär ingredienserna till den gröna salladen och häll över dressingen. Rör om.
  9. Dela brödet i två delar. Lägg på fyllningen på underdelen av brödet.
  10. Fyll på med den limegravade laxen och ringla över wasabimajonnäsen.
  11. Strö på lite hackad salladslök och bred lite majonnäs även i locket.
Kommentera receptet

Fler goda recept