Viltrullader med potatispuré och lingon

Viltrullader med potatispuré och lingon
Foto: Frida Wismar
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Viltrullader med potatispuré och lingon

21 ingredienser

2 h

"Första gången jag gjorde rullader var under kvalveckan i Gävle. Sedan gick jag hem och gjorde dem på vilt, vilket jag blev väldigt nöjd med. Men det går såklart lika bra med nötkött." /Gabriel

Recept ur boken Från skog till bord, Bonnier fakta

Ingredienser

portioner
  • 800 g älginnanlår, i tunna skivor
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 äpple, i tunna skivor
  • 1 morot, i tunna stavar
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 8 cornichons, i halvor
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 4 dl vilt- eller oxfond
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, nymalen
  • tandpetare
  • smör

Potatispuré

  • 10 mjöliga potatisar
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 krm muskot, riven
  • salt
  • peppar, nymalen

lingon

  • 1 dl lingon
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Lingon

  1. Rör ihop lingon och socker och låt det så och dra medan du lagar rulladerna.

Rullader

  1. Lägg det skivade köttet på en skärbräda och stryk på senapen, lägg sedan på äpple, morot, gul lök och cornichoner. Salta och peppra.
  2. Rulla ihop och sätt en eller två tandpetare i varje rullad för att hålla dem stängda.
  3. Bryn rulladerna ordentligt runt om i smör i en stekgryta. Tillsätt schalottenlöken och bryn tills den fått färg. Häll i fonden och låt allt sjuda under lock tills rulladerna är klara, ca 1 timme.
  4. Ta upp rulladerna och sila såsen. Tillsätt grädden och låt såsen reducera till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Potatispuré

  1. Skala potatisen och koka den i osaltat vatten. Värm grädden. Mosa potatisen och tillsätt den varma grädden och smöret. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  2. Passera genom en sil och tillsätt eventuellt mer varm grädde om du önskar en lösare
  3. konsistens.
  4. Servera rulladerna med potatispuré och lingon.