Servera gärna pastejen med inlagd skogssvamp eller säsongssallad med nystekt svamp över. Gott på julbordet eller som förrätt under helgens festligare tillställningar.
Putsa och skär renköttet i ca 3 cm stora bitar, putsa även filéerna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och marinera köttet i 1 dygn. Klä en 2-litersform med tunna skivor späck med "överhäng" som räcker till att vika över och täcka pastejen. Ansa och skär lök, morot och purjolök i mindre bitar. Spara filéerna och mal övrigt renkött med lök, morot och purjolök genom en 3 mm skiva i köttkvarn.
Mal fläskbog och späck genom en 5 mm skiva och blanda med renköttet. Blanda ner mjöl, salt, timjan, muskot, fyra kryddor, peppar, konjak och madeira, och blanda till en färs. Lägg drygt hälften av färsen i formen, gör en ränna och lägg filéerna i den. Fyll på med resten av färsen och täck med späck.
Sätt ugnen på 200°. Smörj en bit folie och täck över formen och grädda pastejen i vattenbad i 2 1/4 timme. Kyl pastejen och skär i 1 cm tjocka skivor före servering.