Viltfärsbullar med rårörda tranbär

Viltfärsbullar med rårörda tranbär
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Viltfärsbullar med rårörda tranbär

19 ingredienser

30 min

Saftigt viltkött som drygas ut med kokta rester, det kan knappast bli bättre. Den som tycker viltsmak kan vara väl kraftig, får den lite dämpad här.

Receptet kommer från boken Eat good - recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist och Gunhild Stordalen, Max Ström.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk viltkrydda
  • 2 msk neutral rapsolja (eller majsolja)
  • 1 dl kokt matvete, (havre eller bulgur)
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 300 g viltfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 2 msk smör, till stekning
  • neutral rapsolja, till stekning

Gräddsky

  • 2 dl vispgrädde (eller vegetabiliskt alternativ)
  • 2 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 msk japansk soja, med låg salthalt
  • peppar, nymald

Rårörda tranbär

  • 225 g frysta tranbär (eller lingon)
  • 1 dl rörsocker

Till servering

  • kokt skalpotatis (eller valfritt mos)

Gör så här

  1. Tina tranbären. Rör dem mjuka med socker. Låt stå, rör om då och då.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig tillsammans med viltkrydda i olja.
  3. Lägg löken i en bunke med kokt matvete (eller liknande), havregryn och vatten, låt svälla i 5 minuter. Mixa till en nästan slät smet.
  4. Arbeta in ägg, salt och peppar i viltfärsen till en jämn smet. Rulla till små köttbullar. Stek dem runt om, i omgångar, i smör och olja 3–4 minuter. Vispa ur pannan emellanåt med grädde. Häll över i en liten kastrull. Smaka av skysåsen med rosmarin, soja och peppar.
  5. Servera viltfärsbullarna med kokt skalpotatis eller ett mos, skysås och rårörda tranbär.