• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

ViktVäktarnas semlor

ViktVäktarnas semlor
Foto: WW ViktVäktarna
Viktväktarna logo
Viktväktarna logo

ViktVäktarnas semlor

5 steg att laga

13 ingredienser

En lite nyttigare variant på semlor med mellangrädde istället för vispgrädde, men lika goda för det!

Klicka här för att få fler smarta recept eller bli medlem i WW ViktVäktarna.

Tips! Gillar du inte mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden istället.


Ingredienser

  • 50 g margarin (80 %)
  • 2,5 dl lättmjölk (0,5 %)
  • 50 g jäst
  • 1,25 dl lättkvarg (1 %)
  • 0,25 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,75 dl vit sirap
  • 9 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 äggula
  • 3 msk lättmjölk (0,5 %)

Fyllning:

  • 150 g mandelmassa
  • 0,5 dl lättmjölk (0,5 %)
  • 3 dl mellangrädde (27 %)

Gör så här

  1. Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37°.
  2. Smula jäst i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig.
  3. Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bord och forma 30 bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter.
  4. Vispa ihop äggula med mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
  5. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite ur underdelen och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Tips!
ViktVäktarna Lätta kanelbullar

Fler tips från WW ViktVäktarna