I samarbete med ViktVäktarna

ViktVäktarnas semlor

5 röster
30 semlor
ViktVäktarnas semlor
Foto: ViktVäktarna

En lite nyttigare variant på semlor med mellangrädde istället för vispgrädde, men lika goda för det!

SmartPoints /st: 6

För att få fler smarta recept, bli medlem i ViktVäktarna. Klicka här.

Tips! Gillar du inte mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden istället. Vill du kan du göra 15 stora bullar istället för 30, de få då 11 SmartPoints/st inkl. fyllning.


Visa mer
30 semlor

Du behöver

  • 50 g margarin 80%
  • 2,5 dl mjölk 0,5%
  • 50 g jäst
  • 1,25 dl naturell kvarg 1%
  • 0,25 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,75 dl vit baksirap
  • 9 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 äggula
  • 3 msk mjölk 0,5%

Fyllning:

  • 150 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk 0,5%
  • 3 dl mellangrädde 27%

Gör så här

  1. Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37°.
  2. Smula jäst i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig.
  3. Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bord och forma 30 bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter.
  4. Vispa ihop äggula med mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
  5. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite ur underdelen och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Tips!
ViktVäktarna Lätta kanelbullar
15 december 2017

Fler goda recept