13 ingredienser
ca 1 vecka
Kimchi är en urgammal koreansk rätt och det finns så klart mängder av recept och varianter. Här är ett som jag gärna gör, och gör, och gör igen eftersom kimchin har en förmåga att alltid ta slut. Kimchin ska saltas och stå i en dag, därefter tar tillredningen 30 min och fermenteringen 2-10 dagar.
Kimchi är surkålens eleganta kusin. Den största skillnaden mellan surkål och kimchi är saltningen. När man tillverkar surkål saltas och kryddas kålen i samma moment för att sedan bankas på. Kimchin är en förfinad variant, man låter saltet göra jobbet och dra ut vätskan i grönsakerna under ett par timmar eller över natten. Någon stampning behövs inte, det är bara att krydda på. Med eller utan chili, räkor eller buljong, det finns recept för alla smaker. Chilin färgar plast (och det mesta annat också, till exempel nya vita kökshandukar…) så vill man inte lämna spår till eftervärlden använder man rostfri bunke och glasburkar.