Vetenudlar

2 röster
12-16

Degen behöver bearbetas ordentligt och tar lång tid innan den går ihop så använd helst hushållsassistent. Misströsta inte, den ser först torr och smulig ut men allt eftersom blir den smidigare. Har du inte en maskin som kan göra jobbet får du jobba med händer och armar, vilket jag ändå brukar göra efter att ha fått ihop degen i maskinen. /Tove

Visa mer
12-16

Du behöver

 • 2,5 tsk rostat bakpulver eller kansui, se nedan
 • 500 g kallt vatten (5 dl)
 • 1 msk salt
 • 500 g vetemjöl special
 • 550 g tipo 00-mjöl
 • maizena majstärkelse eller potatismjöl till utbakning

Kansui-substitut - Rostat bakpulver

 • 1 dl bakpulver
Finns i inköpslista

Gör så här

 1. Blanda bakpulver och vatten i en skål. Rör ordentligt tills bakpulvret lösts upp i vattnet. Blanda i saltet och låt det lösas upp.
 2. Blanda mjölsorterna i degbunken till assistenten och arbeta in vätskan med degkrok på låg hastighet. Arbeta degen till en fast massa, cirka 15 minuter i maskinen. Den ska kännas gummiaktig och väldigt fast. Om degen fortfarande inte går ihop efter 10 minuter, tillsätt 1–2 msk vatten.Ta upp den på bakbord och arbeta ytterligare 5 minuter med händer och armbågar, degen är ganska tung och svårjobbad.
 3. Plasta degen och låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme.
 4. Platta till degen och dela den i 16 lika stora bitar.
 5. Kör degen genom pastamaskinen till plattor. Jag brukar köra till nivå 4, då blir nudlarna lagom tunna. Vill man ha tjockare är det bara att köra dem till en högre nivå. Man brukar komma fram till sin favorit efter att ha gjort ett antal omgångar nudlar. Pudra degplattorna med majsstärkelse.
 6. Kör degen till nudlar och pudra ytterligare med majsstärkelse. Bunta ihop till nudelknyten. Koka nudlarna i stormkokande saltat vatten cirka 1,5 minuter precis före servering. Nudlarna tillagas ytterligare i buljongen. Man brukar komma fram till sin favoritkonsistens, jag tycker om när det fortfarande finns lite tuggmotstånd kvar men ändå är mjuka. Fett och nudlar ska bli en enhet, flyter nudlarna omkring ensamma i buljongen utan att fångas upp av gelatin och fett när man slurpar i sig dem är det dags att se över sitt buljongkok och nudelmakeri.
 7. Nudlarna går att förvara plastade i kylen upp till 4 dagar eller i frysen upp till 6 månader. Perfekt att göra en stor sats alltså.
 8. Rostat bakpulver
  Sätt ugnen på 135 grader. Sprid ut bakpulver på en ren plåt. Se till att den är fri från fastbränt fett eller droppad olja. Viktigt att plåten är helt ren eller använd bakplåtspapper.
 9. Rosta bakpulvret mitt i ugnen 1 timme. Låt svalna och förvara i en burk med tättslutande lock.
11 september 2016

laddar fler recept...

Laddar fler recept...