Vegetariska kroppkakor med brynt smör, päron och varm kålsallad

POPULÄRT
koket.se
Vegetariska kroppkakor med brynt smör, päron och varm kålsallad
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Vegetariska kroppkakor med brynt smör, päron och varm kålsallad

20 ingredienser

1 h 15 min

Det här är min mammas favoriträtt, en rätt som kom till under en tid då hon inte åt kött. Det är inte alls svårt att göra kroppkakor och du kan variera fyllningen. /Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019

Se Gabriel Jonsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 10 mjöliga potatisar
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 1 dl svartkål
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl champinjoner, hackade
  • salt
  • peppar
  • muskot, riven

Brynt smörsås

  • 2 päron
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar

Varm kålsallad

  • 8 svartkålsblad
  • 1 dl kantareller, skivade
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • 1 dl hasselnötter, rostade och hackade

Gör så här

Kroppkakor

  1. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna i en bunke. Det är viktigt att vattnet ångar bort så mycket som möjligt, annars blir degen till kroppkakorna vattning och svår att arbeta med.
  2. Bryn svartkål, svamp och schalottenlök i torr stekpanna. Börja med svamp så den får släppa alla vätska. Tillsätt inte smör eller annat fett – då kommer du att få svårt att tillsluta kroppkakorna sedan. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  3. Mosa potatisen med en gaffel eller med händerna. Tillsätt ägget, hälften av mjölet och salt. Knåda till en deg. Tillsätt vetemjöl tills degen inte längre klibbar och lätt kan formas.
  4. Forma degen till små runda bollar. Tryck till bollen med tummen så att du får plats att fylla den. Fyll sedan kroppkakan med kål och svamphack och stäng försiktigt.
  5. Koka upp vatten i en större kastrull. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i kroppkakorna. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska de ligga ytterligare ca 5 minuter i vattnet.
  6. Ta upp kroppkakorna och låt dem ånga av. Bryn dem runt om i en stekpanna precis innan servering.

Brynt smörsås

  1. Skala, kärna ur och tärna päronen i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna under omrörning tills det slutat bubbla. Fortsätt röra tills smöret fått en gyllene färg och en doft av karamell. Tillsätt päronen, salt och peppar. Avsluta med rostade hasselnötter. När päronen är varma är såsen klar.

Varm kålsallad

  1. Stek kålen och svampen snabbt i en stekpanna tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera kroppkakorna på en bädd av kål och svamp. Ös smörsåsen och päronen över kroppkakorna och avsluta med rostade hasselnötter.