I samarbete med Frebaco Kvarn

Vegetariska kåldolmar med sötsyrlig havresås och potatispuré

2 röster
4
Frebaco Vegetariska kåldolmar med sötsyrlig havresås och potatispuré
Foto: Mikael Dubois

Frebaco Kvarn Svenskt Havreris är gjort på 100% närodlad svensk havre

Frebaco Svenskt Havreris produkt

Smakrika vegetariska kåldolmar som serveras med en snabblagad sötsyrlig sås. En krämig potatispuré passar perfekt som tillbehör till kåldolmarna. En ny twist på en gammal klassiker.

Visa mer
4

Du behöver

Kåldolmar

  • 400 g Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
  • 500 g vegofärs (formbar)
  • 150 g champinjoner, rivna
  • 1 vitkål
  • 2 dl umamibuljong
  • 1 msk honung
  • 5 kvist färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g lingon
  • 50 g strösocker
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Sötsyrlig havresås

  • 1 dl Frebaco Kvarn Svenskt Havreris, förkokt
  • 3 dl kåldolme sky
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt
  • svartpeppar

Potatispuré

  • 500 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kåldolmar
    Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara.
  3. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12 blad.
  4. Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt.
  5. Svetta champinjonerna mjukt i en kastrull under lock. Låt svalna.
  6. Blanda vegofärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
  7. Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills järparna fått en fast konsistens. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.
  8. Vik in järparna i kålbladen och bind upp.
  9. Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong.
  10. Bräsera i ugn ca 20 minuter under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.
  11. Sötsyrliga havresås
    Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja.
  12. Smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Potatispuré
    Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97 grader.
  14. Pressa potatis och tillsätt smör och salt.
  15. Koka upp gräddmjölk och blanda med potatisen till en puré. Smaka av med salt och rapsolja.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...