Vegetarisk Fatteh

koket.se
Vegetarisk Fatteh
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Vegetarisk Fatteh

20 ingredienser

30 m

"Fatteh är en omtyckt rätt i Mellanöstern som lagas främst i Libanon, Syrien och Palestina. Den kan göras med kyckling, kött eller helt vegetarisk." /Zeina

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 pitabröd
  • rapsolja, till fritering

yoghurtsås

  • 6 dl yoghurt
  • 3 msk ev tahini
  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 citron
  • salt

kikärtor

  • 500 g färdigkokta kikärtor
  • 4 dl vatten (gärna kikärtornas kokvatten)
  • 1 citron
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 15 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl pinjenötter
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 granatäpple

Gör så här

BrödSätt ugnen på 200 grader.

  1. Skär brödet i tärningar och rosta det i ugnen till de fått fin färg, cirka 4-10 min, håll koll så det inte bränns vid!

Yoghurtsås

  1. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen i en bunke och vispa den slät, ställ såsen åt sidan.

Kikärtor

  1. Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med vätskan de kom i, tillsätt spiskummin, citronsaft, salt och peppar.
  2. Värm upp kikärtorna och alla kryddor, mosa dem lite lätt, med en sked samtidigt som de värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vätska om de känns för torra.
  3. Värm upp smöret med oljan. Fräs pinjenötterna tills de blir gyllene.

Garnering

  1. Fördela pitabröden på ett fat, lägg över varma kikärtor med sitt spad, ringla över yoghurtsåsen. Avsluta med pinjenötter tillsammans med allt smör, garnera med kanel, paprikapulver och persilja.
  2. Det är även väldigt gott att garnera med granatäppelkärnor. Servera genast!