Vegetarisk Bouillabaisse

Vegetarisk Bouillabaisse
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegetarisk Bouillabaisse

31 ingredienser

50 m

Glammigt guldig buljong blandat med ett helt färgspektra av grönsaker - det här är utan tvekan en av de vackraste grytor jag har skådat. Så vacker att jag gärna låter den stjäla uppmärksamheten från mig på middagar eftersom den råkar vara den perfekta bjudrätten. Jag serverar den alltid med rouille, en halvhet paprikaröra, samt ett riktigt gott surdegsbröd. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner

Bouillabaisse

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 1 gul (eller grön squash)
  • 2 morötter
  • 5 tomater
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk fänkålsfrö, mortlade eller malda
  • 0,5 g saffran
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 150 g sockerärtor
  • salt
  • svartpeppar

Rouille

  • 1 potatis
  • 1 röd paprika
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Bouillabaisse

  1. Finhacka gul lök och purjolök. Krossa vitlöken. Fräs i olivoljan tills all lök har blivit mjuk och lätt genomskinlig.
  2. Tärna fänkålen och squashen. Skiva morötterna. Häll ner i grytan och låt svettas med löken i några minuter.
  3. Hacka tomaterna grovt och blanda ner tillsammans med persilja, lagerblad, timjan, basilika, fänkålsfrön, saffran, apelsinskal och saft, vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sjud tills alla grönsaker är mjuka men fortfarande har kvar lite av sitt tuggmotstånd. Det tar ungefär 15 minuter.
  4. Kasta ner sockerärtorna och låt dem koka med i två minuter tills även de är mjuka.

Rouille

  1. Tärna potatis och paprika och koka mjukt, det tar cirka 15 minuter.
  2. Häll av vattnet och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. När du har en slät, rödskimrande kräm smakar du eventuellt av med mer salt och svartpeppar.