Vegansk shakshuka med scrambled tofu

Vegansk shakshuka med scrambled tofu
Foto: Fabian Björnstjerna

Vegansk shakshuka med scrambled tofu

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

50 min

Shakshuka är en traditionell frukost/brunch i framför allt Israel men också i Nordafrika. Det här är min version utan animalier. /Sebastian

Receptet är ur boken Vegansk snabbmat - streetfood för alla av Sebastian Schauermann, Norstedts.

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 300 g paprika, tärnad i olika färger
  • 1 tsk torkad chipotle
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 krm hel kummin
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 dl scrambled tofu (se nedan)
  • 0,33 tärnad aubergine [ca 100 g]
  • färsk bladpersilja, riven
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Scrambled tofu

  • 200 g silkestofu
  • 1 krm färsk gurkmeja, riven
  • 1 msk B-jäst
  • 1,5 tsk svart salt/kala namak
  • 1 msk jordnötsolja (eller solrosolja)
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Använd en stekpanna med höga kanter. Stek lök och vitlök på medelhög värme i olivolja tills löken blir mjuk och glansig.
  2. Tillsätt paprikan och fortsätt steka tills den blir mjuk och söt i smaken.
  3. Tillsätt de torra kryddorna och stek i ytterligare 1 minut.
  4. Häll över de krossade tomaterna och låt det puttra på låg värme i ca 30 minuter tills tomaterna förlorat sin skarpa syra.
  5. Under tiden som det småputtrar gör du scrambled tofu och steker auberginetärningarna på medelhög värme i en separat panna med olivolja, salt och peppar.
  6. Vrid av värmen och gör 3–4 små gropar i shakshukan. Fördela 1,5 dl scambled tofu i groparna.
  7. Strö över auberginen och toppa med några blad persilja för att få lite fräsch smak. Servera gärna med ett vitt surdegsbröd som kan suga upp den goda såsen.

Scrambled tofu

  1. Värm tofun med gurkmeja, B-jäst och kala namak på låg värme i en stekpanna med jordnötsolja. Rör runt med en trägaffel så att tofun blir krämig. Smaka av med svartpeppar.