Vegansk pannbiff med löksky och potatismos

POPULÄRT
koket.se
vegansk pannbiff med löksås
Foto: Tv4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegansk pannbiff med löksky och potatismos

22 ingredienser

45 m

En underbar husmansklassiker i veganskt format. Den perfekta vardagsmåltiden!

Om du inte använder formbar färs måste du använda bindmedel för att kunna forma biffarna, t ex ägg eller potatismjöl.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 400 g vegofärs (gärna formbar)
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 kruka persilja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 gul lök
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 rödlökar
  • 1 msk margarin veganskt
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lingonsylt
  • 0,5 dl havregrädde

Mos

  • 1 kg potatis, skalad
  • 2 dl havregrädde
  • 150 g margarin veganskt

Topping

  • 1 kruka gräslök

Gör så här

Biffar

  1. Riv svampen på grova sidan av rivjärnet och hacka lök och persilja fint.
  2. Blanda alla ingredienser med färsen och forma till biffar. Stek dem på hög värme i rapsolja tills fin färg, ca 2–3 minuter per sida.
  3. Spara stekfettet i pannan för att göra sås i.

PotatismosKoka potatisen.

  1. Värm margarin och havregrädde på medelvärme i en kastrull.
  2. Stompa potatisen och ha i grädd- och smörblandningen. Blanda om till ett mos.

Sås

  1. Skiva löken och stek den i margarin i samma panna som du stekte biffarna i.
  2. Häll på mjöl och vatten och blanda runt.
  3. Häll på övriga ingredienser och låt koka ihop till en god sås.
  4. Servera med pressgurka, mer lingonsylt och toppa med gräslök.