Vegansk kikärtsblini med sesampasta, rostat bovete och kryddig tomatsallad

12 snittar
12 snittar

Du behöver

Kikärtsblinier

  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • 1 salladslök, skivad
  • matolja, till stekning

Sesampasta

  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 2 msk soya
  • 1 citron, pressad
  • 2 msk sesamfröolja

Tomatsallad

  • 300 g röda cocktailtomater på kvist
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 msk olivolja
  • 1 knippe koriander, hackad
  • 0,5 dl helt bovete
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Kikärtsblinier
    Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn smet. Om du vill ha det lilla extra, så låt den stå ute i rumstemperatur i 2 dagar så börjar den jäsa och plättarna blir fluffigare. Det går såklart även att steka dem omedelbart om du är lite spontan av dig.
  2. Stek dem i ett plättjärn/stekpanna med matolja. Strö över lite salladslök innan du vänder dem.
  3. Sesampasta
    Mortla eller mixa ingredienserna till en pasta/crème.
  4. Tomatsallad
    Dela tomaterna och lägg dem på en plåt med lite olivolja i botten. Salta och peppra samt krydda tomaterna med chilipulvret och vitlöken. Rosta i varmluftsugn på 100 grader i 3 timmar med ugnsluckan på glänt. Jag brukar sätta en träslev i öppningen.
  5. När dom är klara ta ut dem och blanda med koriandern.
  6. Blöt händerna med vatten och massera in bovetet så det blir fuktigt. Salta därefter lite grann. Rosta bovetet i torr stekpanna på medelhög värme tills det fått fin färg.
  7. Montering
    Blini i botten, smeta på sesampastan och toppa sist med tomatsalladen och rostat bovete.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept