Vaxbönor i krämig mascarpone

3 röster
4

Vaxbönor är nästan det godaste jag vet. Koka dem och häll över lite smält smör med några droppar vinäger. Eller prova det här enkla receptet. Grillade tomater är gott till. /Hannu

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g färska vaxbönor
  • olivolja, att fräsa i
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 500 g mascarpone
  • 2 citroner, rivet skal
  • 2 dl parmesan, finriven
  • persilja, finhackad
  • salt och nymalen peppar

Gör så här

  1. Låt mascarponen rinna av en stund på ett fat. Ansa och snoppa bönorna. Ställ åt sidan.
  2. Fräs vitlöken i olivolja tills den blir mjuk. Den får inte brynas eftersom den då blir besk. Låt svalna.
  3. Lägg den avrunna mascarponen i en skål. Rör ner citronskal, parmesan och den avsvalnade vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka vaxbönorna i saltat vatten. Nyskördade kokas ungefär 3 minuter, köpta lite mer. Principen är att färska bönbaljor kokas tills de inte gnisslar i munnen, jag prövar mig fram. Slå av vattnet och rör försiktigt ner mascarponeblandningen. Den ska inte koka utan bara bli ljummen av bönornas värme. Lägg upp på fat och strö över persilja, njut.
16 mars 2018

Fler goda recept