Västerbottenssnittar med sparris, silverlök och smetana

Västerbottenssnittar med sparris, silverlök och smetana

18 ingredienser

60 min

Festliga och magiskt goda västerbottensrutor toppade med picklad silverlök, sparris, rädisor och smetana. Servera till påskbuffen, midsommarlunchen eller som somriga mingelsnittar.

Tips från Briska!
Briska Alkoholfri Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen 0,5%

Tips från Briska!

Servera gärna med Briska Alkoholfri Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen 0,5 %

Läs mer

Ingredienser

portioner stycken

Västerbottenssnittar

  • 1 smördeg (på rulle)
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 50 g parmesanost, riven
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Picklad silverlök

  • 1 silverlök
  • 3 msk vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk strösocker

Sparris

  • 150 g grön sparris
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 4-5 rädisor
  • 2 dl smetana
  • färsk dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut smördegen i ugnsform på 20 x 30 cm, låt gärna degen gå upp lite på kanterna så den kan fånga upp fyllningen. Picka några hål med en gaffel på degen och förgrädda skalet i ugnen i ca 7 minuter.
  3. Vispa ihop grädde, ägg, parmesanost och västerbottensost. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Ta ut smördegen ur ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min eller tills pajen har stelnat och fått en fin färg.
  5. Låt svalna helt och skär sedan upp i rutor, ca 15 st.

Picklad lök

  1. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Häll ner vinäger, vatten och socker i en liten kastrull och låt få ett uppkok så sockret löser sig. Häll lagen över löken och låt kallna helt i kylskåp.

Sparris

  1. Bryt av den träiga nedre delen av sparrisen. Koka upp en kastrull med vatten och koka sparrisen i ca 3 minuter.
  2. Låt svalna något och skär sedan upp sparrisen i mindre bitar. Häll över lite olivolja och krydda med salt och peppar.

Servering

  1. Hyvla rädisorna tunt, gärna på mandolin. Lägg i iskallt vatten fram till serveringen så håller de sig krispiga.
  2. Vispa smetanan fast och fluffig med en elvisp.
  3. Toppa västerbottensrutorna med den picklade löken, sparris, rädisor, smetana och en dillkvist. Riv eventuellt över lite extra parmesanost.
  4. Servera med Briska Alkoholfri Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen 0,5 %.
TIPS!
Fler tips!
Briska Sallad med jordgubbar och fetaost

Fler tips!

Här hittar du fler tips och festliga recept från Briska Alkoholfri Cider.

Läs mer