Västerbottenspaj - Maud Onnermarks recept

Västerbottenspaj -Maud Onnermark recept
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Västerbottenspaj - Maud Onnermarks recept

13 ingredienser

30 m + 1,5 h

”Den spröda pajbottnen har en fin smak av kummin som passar så bra till västerbottensosten.”/Maud Onnermark

Receptet är ur boken Lättlagade bufféer för hela året, Semic.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 2 dl vetemjöl, 120 g
  • 1 dl rågmjöl (eller grahamsmjöl 60 g)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk hel kummin
  • 125 g smör, kallt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 250-300 g Västerbottensost
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • körsbärstomater
  • sallad

Gör så här

Botten

  1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Grovstöt kumminfröna och blanda ner dem. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant,ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.
  3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter.

Fyllning

  1. Finfördela osten i matberedaren med kniv eller riv den grovt. Vispa samman ägg och mjölk, tillsätt osten och saltet och vrid över rejält med svartpeppar.
  2. Ta bort folien försiktigt från kanten och häll äggstanningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt svalna något och lossa kanten på formen. Servera pajen ljummen med tomater och blandad sallad.