Varmrökt gösfilé med blomkåls- och mandelkräm

Varmrökt gösfilé med blomkåls- och mandelkräm
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Varmrökt gösfilé med blomkåls- och mandelkräm

11 ingredienser

Det här är rätten för dig som har en fiskrök. Gösfilén röks över alspån och får en mycket god smak. Gott till är den milda röran med blomkål och mandel.

Ingredienser

portioner
  • 400 g gösfilé, med skinn
  • 3-4 msk Herrgårds Aquavit
  • 1 tsk grovt salt
  • 1 tsk vitpeppar, grovmalen

Kräm:

  • 1 blomkål
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl sötmandel, skållad
  • salt
  • vitpeppar

Du behöver också:

  • en fiskrök och alspån

Gör så här

  1. Skär fisken i fyra bitar. Gnid in fiskbitarna med Herrgårds extra, salt och peppar. Låt dra 2 timmar i rumstemperatur under plastfilm. Tänd på en fiskrök med alspån och lägg i fisken. Låt dra ca 7 minuter på svag värme. Ta av från värmen. Låt vila ytterligare 10 minuter på svalt ställe.
  2. Plocka 1 dl små blomkålsknoppar och ställ åt sidan. Hacka resten av blomkålen inklusive roten grovt. Koka upp mjölk och grädde under lock på svag värme och koka blomkålshacket mjukt. Mixa till en slät puré. Mal mandeln och vänd ner i purén. Krydda med salt och peppar. Låt svalna något innan knopparna vänds ner.
  3. Servera den rökta fisken med röran. Nykokt potatis är gott till.