Värmländsk älgfilé med calvadossås, ostronskivling och marinerade vaxbönor

Värmländsk älgfilé med calvadossås, ostronskivling och marinerade vaxbönor
Foto: TV4

Värmländsk älgfilé med calvadossås, ostronskivling och marinerade vaxbönor

Av: Johan - Mora

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1,5 h

Värmländsk älgfilé med calvadossås, smörstekt ostronskivling och marinerade vaxbönor. Serveras med potatis- och rotfruktsgratäng samt ugnsbakade cocktailtomater

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatis- och rotfruktsgratäng

  • 6 potatisar
  • 3 palsternackor
  • 2 gula morötter
  • 2 orange morötter
  • 5-6 dl grädde
  • ca 1 msk salt (eller efter smak)
  • 0,5 msk svartpeppar (eller efter smak)

Calvadossås

  • 5 cm purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 dl calvados
  • 5 enbär
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 1-1,5 dl vitt vin
  • 3-4 dl vilt eller kalvfond
  • 4 dl grädde
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk peppar

Älg

  • 1 kg älgfilé
  • 1 msk viltkrydda
  • 2 krm flingsalt
  • 10 enbär
  • 1 msk smör

Tillbehör

  • 2 dl olja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 2 dl vaxbönor
  • 2 dl ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 12 cocktailtomater, på kvist
  • olja
  • balsamvinäger
  • flingsalt

Gör så här

Gratäng

  1. Skala och skiva potatisen, palsternackorna och morötterna i 1-2 cm skivor.
  2. Koka upp rotfrukterna med grädden och låt sjuda i ca 40 min. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Häll sedan upp i en ugnsform och tillaga i ugnen i 10-15 min på 200 grader.

Calvadossås

  1. Bryn löken i 2 msk smör i en kastrull, bränn av med calvados. Tillsätt 5 enbär och 5-6 svartpepparkorn
  2. Häll i fonden (3-4 dl), vinet samt grädden. Låt såsen sjuda 20-25 min. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen så den är helt slät.

Älg

  1. Strö viltkrydda, flingsalt samt de malda enbären över älgfilén och jobba in i köttet.
  2. Bryn hela biten i smör i ca 2-3 min så att den blir gyllenbrun.
  3. Lägg sedan in köttet i ugnen på 180 grader i 15-20 min tills köttet når en innertemperatur på 54 grader.
  4. Skär upp i fyra stycken bitar i storlek med hockeypuckar.

Tillbehör

  1. Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel och blanda med oljan, äppelcidervinägern och saltet och pepparn. Lägg i vaxbönorna och låt stå.
  2. Bryn ostronskivlingen i smör i ca 5 min tills vätskan försvunnit. Ha kvar ostronskivlingen i pannan men putta den lite åt sidan, och lägg i vaxbönorna och låt det brynas 5 min till.
  3. Klipp till kvistar av cocktailtomater med 3 cocktailtomater på vardera kvist. Häll på lite olja och balsamvinäger och låt stå en liten stund. Lägg sedan in dessa i ugnen i ca 10 min på 140 grader. Strö på flingsalt.