Varm äppelbovetegröt med björnbär

God Morgon bovetegröt
Foto: Green Kitchen Stories

Varm äppelbovetegröt med björnbär

11 ingredienser

Bovete har en skönt tuggig konsistens och blir supergod, särskilt om den kokas i hälften äppeljuice, hälften vatten och varma kryddor.

/David & Luise - Green Kitchen Stories

Ingredienser

portioner
  • 3 dl bovetekärnor, hela
  • 3 dl äppeljuice
  • 3 dl vatten
  • 1 stor nypa salt
  • 2 kanelstänger
  • 1 msk kardemummakärnor, färskmalda

Till servering:

  • 1 skvätt mjölk
  • 0,5 dl björnbär, färska, delade
  • 2 msk nötsmör
  • 4 msk solroskärnor, rostade
  • 1 äpple, tärnat

Gör så här

  1. Skölj bovetekärnorna i kallt vatten och häll i kastrull tillsammans med äppeljuice, vatten, salt och kryddor.
  2. Koka upp och sänk sedan värmen så det småputtrar i ca 20 minuter eller tills vätskan kokat in i boveten, rör om då och då för att det inte ska bränna fast.
  3. Häll upp i två skålar och servera med en skvätt mjölk och björnbär, nötsmör, solrosfrön och äppelbitar på toppen.
  4. Tips: Kolla alltid ingredienslistan när ni väljer nötsmör. De bästa nötsmörerna innehåller endast nötter och salt.