Vårkyckling fylld med toppmurklor och ramslök

Laga kyckling som årets kock 2017! Kycklingen serveras med variation på jordärtsskocka, smörstekta nässlor och en skysås på kycklingfond, ingefära och kryddpeppar.

4 mars 2017
4

Du behöver

Fylld vårkyckling

  • 2 hela vårkycklingar
  • 100 g kycklinglår
  • 2 msk matolja
  • 5 g torkade toppmurklor
  • 50 g schalottenlök
  • 0,5 dl vitt vin
  • 60 g grädde
  • 10 g ramslök
  • 2 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök

Skysås på ingefära och kryddpeppar

  • 100 g schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 g torkad toppmurkla
  • 50 g smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1,5 dl vitt vin
  • 5 dl rostad kycklingfond på kycklingvingarna
  • 1 msk kryddpeppar
  • 50 g ingefära, riven

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 kvist timjan

Jordärtsskockschips

  • 100 g jordärtskocka
  • olja, att fritera i

Syltad jordärtskocka

  • 50 g jordärtskocka
  • 1 dl ättikslag (1,2,3 lag)

Övrigt

  • 12 blad nässlor
  • 20 g smör
  • 8 kvistar fransk vattenkrasse

Gör så här

  1. Fylld kyckling
    Bena ur kycklingen från ryggen så att de båda brösten sitter kvar på skinnet. Skinnet ska vara så helt som möjligt. Vingarna skärs bort och används till såsen. Spar den urbenad kycklingen i kylen tills att fyllningen är gjord.
  2. Hacka och stek lök och murklor tills de är gyllene. Tillsätt vin och låt sjuda till vinet har kokats in. Låt svalna.
  3. Mixa kycklinglår, lök-koket och ramslök i en matberedare och tillsätt grädde i en tunn stråle så att färsen binder och blir homogen. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg en sked av färsen mellan brösten på kycklingen och vik över skinnet och knyt ihop alltsammans fint med bindgarn. Baka i en cirkulator på 70 grader i 1 timme eller i ugnen under plastfilm. Innertemperaturen skall vara 65 grader.
  5. Vid servering steks kycklingen i smör, timjan och vitlök tills den blir gyllene.
  6. Skysås på ingefära och kryddpeppar
    Hacka lök, vitlök och toppmurkla och stek dem gyllene i smöret tillsammans med timjan.
  7. Tillsätt vin och låt reducera tills att allt har kokats in. Tillsätt kycklingfonden och låt reducera till hälften. Sila och smaka upp med malen kryddpeppar och riven ingefära.
  8. Jordärtskockspuré
    Skala jordärtskockorna samt vitlöken. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills att jordärtskockan är mjuk.
  9. Lyft sedan över skockorna i en kannmixer och tillsätt lite utav vätskan och mixa till en slät puré. Smaka av med salt.
  10. Tillbehör
    Gör chipsen genom att hyvla jordärtsskockan tunt på en mandolin och fritera dem i en 140 grader varm fritös tills de är gyllene. Salta lätt.
  11. Syltade jordärtskockor gör du genom att hyvla jordärtsskockan tunt och lägger ner i ättikslagen.
  12. Stek nässelbladen i smör tills de blir krispiga. Salta lätt. Plocka krassen ner i kallt vatten.
  13. Montera rätten med kycklingen, purén och skysåsen. Dekorera med syltad och friterad jordärtskocka, nässlor och krassen!
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kockknivar från kända varumärken

Kockknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept