Vårgrönt på Naan bröd med krämig ricotta och sardeller

Vårgrönt på Naan bröd med krämig ricotta och sardeller
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Vårgrönt på Naan bröd med krämig ricotta och sardeller

23 ingredienser

1 h 30 m

Hembakade Naan bröd med ricottakräm, grönsaker, sardeller, citrus, mynta och rostade korianderfrön blir en riktigt somrig rätt! Passar perfekt som lättare lunch eller som plockmat till helgens buffé.

Ingredienser

portioner6 - 8

Naan bröd i stekpanna

  • 2 msk torrjäst
  • 1 tsk strösocker
  • 120 g vatten
  • 1 tsk salt
  • 80 g yoghurt
  • 60 g olivolja
  • 1 ägg
  • 350 g vetemjöl
  • 4 msk solrosolja, till stekpannan vid gräddning

Krämig Ricotta

  • 9,5 dl gammeldags lantmjölk (eller så färsk mjölk du kan få tag på)
  • 5 dl grädde
  • 7 dl gräddfil

Vårgrönt & sadeller

  • 1 gurka, [eller 3 mindre slang gurkor] (svensk)
  • 1 dl gröna ärtor (helst i skida)
  • olivolja
  • 4 blad mynta
  • 4 msk korianderfrö
  • salt

Servering

  • 1 citron, skalet
  • 1 apelsin, skalet
  • mynta
  • olivolja
  • sardeller, strimlade

Gör så här

Naan bröd i stekpanna

  1. Blanda torrjäst, socker och vatten i matberedare i ca 15 minuter.
  2. Under tiden mäter du upp och blanda ihop salt, yoghurt, olivolja och ägg.
  3. Häll yoghurtblandningen i jästblandningen och kör i matberedaren ca 5 minuter till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjölet tills degen känns smidig. Beroende på mjölsort så kan det behövas ytterligare lite mjöl. När degen känns smidig, låt den jäsa till dubbla storleken.
  5. Skär degen i 8 lika stora delar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en plåt och täck med plastfilm. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.
  6. Om du vill använda brödet nästa dag så går det bra att kalljäsa och ta fram ca 20 minuter innan gräddning.
  7. Mjöla och dra ut degen försiktigt. Lägg den platt i en oljad het stekpanna och stek till fina bröd.

Krämig Ricotta

  1. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt allt sjuda i ca 30 minuter utan att koka.
  2. Dra en slickepott i botten av kastrullen var 5:e minut för att få loss alla mjölklagringar i kastrullen.
  3. Ställ kastrullen åt sidan täck den med plastfilm när blandningen uppnått 97 grader. Låt den stå i 30 minuter för att stänga in fukten och separera osten från vätskan.
  4. Häll därefter allt i en silduk eller en ren handduk och låt rinna av sakta i kylskåp över natten.

Vårgrönt & sadeller

  1. Hyvla gurkan på längden.
  2. Plocka ärtorna ur skidan och blancha i saltat vatten i 1 minut, kyl ner snabbt med kallt vatten.
  3. Lägg ärtor i mortel tillsammans med lite olivolja, 4 mynta blad och lite salt. Mortla ärtorna några gånger men behåll grovt.
  4. Rosta korianderfröna i panna. Mortla fröna grovt tillsammans med lite salt

Servering

  1. Det är alltid härligt att använda en skärbräda.
  2. Lägg brödet på brädan. Klicka ricotta över brödet och lägg på slanggurkan och ärtorna. Strö över de strimlade citron och apelsin skalet, korianderfröna och myntablad över brödet.
  3. Rippla över en god olivolja och de strimlade sardellerna.
  4. Vill man vara utan sardellerna så går det också jättebra men då vill man strö lite flingsalt över brödet.