Paj med köttfärs- och grönsaksfyllning

Paj med köttfärs- och grönsaksfyllning
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Paj med köttfärs- och grönsaksfyllning

15 ingredienser

1h 30 min

Servera gärna med färska örter och tomater.

Här hittar du ett grundrecept på pajdeg

Ingredienser

portioner
  • 1 sats pajdeg

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 3 dl vitkål
  • 2 msk smör
  • 400 g nötfärs (eller älg, eller blandfärs)
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl lagrad ost, riven [125 g]

Gör så här

  1. Gör pajdegen. Kavla eller rtcyk ut degen i en form så att den täcker formen och dess kanter. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen 15 minuter.
  2. Fyllning: Skala löken pch hacka fint. Skala moroten och riv grovt. Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel.
  3. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Fräs löken 1 minut, tillsätt köttfärs och stek tills den är jämnt gryning. Tillsätt morötter, vitkål, vatten, örter och kryddor och rör o. Koka under lock på svag värme i 15 minuter.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajformen, häll på äggstanningen och strö över riven ost. Grädda i 40 minuter.