Vaniljbakelse med färska jordgubbar och nötter

Vaniljbakelse med färska jordgubbar och nötter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vaniljbakelse med färska jordgubbar och nötter

11 ingredienser

En bakelse av vol au vent och hemlagad vaniljkräm är verkligen proffsigt att servera. Du kan baka vol au venten i förväg och värma den strax före servering. Vaniljkrämen kan också göra klar i förväg.

Ingredienser

portioner
  • 2 smördegsplattor
  • 1 ägg
  • bakplåtspapper

Vaniljkräm:

  • 3 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 0,25 vaniljstång

Till dekoration:

  • 20 g blockchoklad
  • 12 valnötter
  • 8 färska jordgubbar

Gör så här

  1. Smördegssformar: Värm ugnen till 180 grader. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Ta ut 4 runda plattor med ett mått. Gör sedan en ring inuti med ett mindre mått. Den inre ringen ska bilda ett lock efter gräddning. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla degen med ägg. Grädda ca 20 minuter eller tills smördegen rest sig, fått fin färg och är genomgräddad.
  2. Vaniljkräm: Skåra vaniljstången. Blanda samman grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp försiktigt under omrörning. Lägg i vaniljstången. Sjud blandningen på svag värme under vispning till en porös kräm. Ta upp vaniljstången. Låt krämen kallna helt.
  3. Smält blockchokladen i vattenbad. Doppa valnötterna i och låt dem torka på papper. Värm ugnen till 275°. Värm smördegsformarna i två minuter i ugnen. Lossa locken. Fyll med vaniljkräm och dekorera med jordgubbar och valnötter. Servera genast.