Vanilj- och citronkaffe

Vanilj- och citronkaffe
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vanilj- och citronkaffe

7 ingredienser

Det här är en rolig variant på festdryck. Beräkna minst 6 timmar för att kaffetärningarna ska frysa ordentligt. Du kan byta ut vaniljsockret mot en liten bit vaniljstång. Receptet ger fyra glas.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl kaffe, starkt
  • 0,25 tsk vaniljsocker (eller vaniljstång)
  • 1 tsk citron, rivet skal av
  • 7 dl vatten, kallt
  • en istärningslåda
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Brygg kaffet. Lägg sockret i en skål och häll på kaffet. Rör så att sockret smälter.
  2. Låt svalna något. Skrapa ner vaniljfröna med en tesked eller häll i vaniljsockret. Raspa ner citronskalet. Häll i det kalla vattnet och rör om. Slå i en istärningslåda och frys till isbitar.
  3. Vispa grädden lätt och smaksätt med kanel. Fyll fyra höga glas med istärningarna. Häll grädde över. Servera med tjockt sugrör.