Vallmostekt torsk med citronkräm och sallad

koket.se
Vallmostekt torsk med citronkräm och sallad
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Vallmostekt torsk med citronkräm och sallad

14 ingredienser

30 m

Snabb vardagsmiddag som känns riktigt lyxig! Torskfiléer vända i vallmofrön, krispig gurksallad och fräsch citronkräm.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vallmotorsk

  • 500 g färsk och härlig torsk [4 bitar]
  • salt
  • 1 dl blå vallmofrön
  • olja, till stekning

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 2 gemsallad
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 dl liten kapris
  • citron
  • olivolja
  • salt

Citronkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, skalet
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Salta fiskbitarna runt om. Panera i vallmofröna på ena sidan. Sota hårt i en stekpanna med lite matolja. Baka klart i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45 grader (om fiskbitarna är tjocka). Om skivorna är tunnare, stek färdigt i stekpannan på hög värme, någon till några minuter per sida.
  3. Slarvskala gurkan och hyvla tunt på mandolin. Skär gemsalladen i mindre bitar. Grovhacka persilja och kapris. Blanda allt i en bunke och smaka av med citronsaft, olivolja och salt.
  4. Vispa upp crème fraiche med elvisp så den blir fluffig. Smaka av med citron och salt.
  5. Servera fisken tillsammans med salladen och citronkrämen.