Valborgs brinnande glasstårta

8 röster

En riktigt maffig tårta till valborg med allt gott du kan tänka dig! Marängbottnar, vaniljchantilly, rabarbersorbet, vaniljglass och italiensk maräng!

Visa mer

Du behöver

Vaniljglass

 • 1 vaniljstång
 • 120 g rörsocker
 • 1,6 dl vispgrädde, 40 % fetthalt
 • 5 dl gammaldags mjölk
 • 8 äggulor

Sorbet på rabarber

 • 500 g rabarber
 • 0,5 citron, avbeskad och mixad (eller saften från av en hel citron)
 • 2 dl vatten
 • 300 g rörsocker

Crème Chantilly

 • 5 dl vispgrädde
 • 30 g florsocker
 • 1 vaniljstång

Maräng

 • 150 g äggvita
 • 300 g ljus moscovado socker
 • en nypa salt
 • en skvätt citron

Italiensk maräng

 • 180 g äggvita (ca 4 ägg)
 • 330 g ljus moscovado socker
 • 120 g vatten
 • 120 g äggula
 • 60 g ljus moscovado socker
 • 1 vaniljstång
 • 1 apelsin, zesten
Finns i inköpslista

Gör så här

 1. Vaniljglass
  Gör vaniljglassen en dag i förväg. Dela vaniljstången på längden med en kniv och skrubba insidan av stången med sockret så att sockret tar smak av vaniljen.
 2. Häll grädde och mjölk i en kastrull och lägg i vaniljstången. Sätt på medelvärme och värm upp gräddblandningen tills den nästan når kokpunkten. Ta kastrullen från värmen, sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
 3. Vispa det vaniljdoftande sockret med äggulorna i en bunke, tills allt socker har smält och den gula färgen har blivit en aning ljusare.
 4. Värm upp gräddblandningen igen tills den precis når kokpunkten. Häll den varma gräddblandningen, lite i taget, i äggulevispet och rör om med en slickepott tills allt är blandat. Häll tillbaka allt i kastrullen och sätt kastrullen på låg värme. Värm upp till 84 grader - rör hela tiden med en träslev. Ta kastrullen från värmen och sila snabbt ner glassmeten i en ren bunke. Täck med plastfilm så att det blir direktkontakt mellan glassen och plasten.
 5. Ställ in glassen i kylen och låt mogna i 24 timmar. Det här kommer att göra att allt vatten i glassen stabiliseras och du slipper en massa trista iskristaller i glassen. Kör sedan glassen i glassmaskin tills den är fryst och har en krämig konsistens. Lägg glassmeten i en rund form och ställ in i frysen.
 6. Sorbet på rabarber
  Kör rabarber i en så kallad slowjuicer så att du får ut saften, ställ undan saften till senare.
 7. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret har lösts upp. Låt svalna och blanda sedan sockerlagen med rabarbersaften och citron. Avbeskad citron är en citron som fått dra i kall vatten under en vecka, byt vatten varje dag
 8. Kör smeten i en glassmaskin tills den har en bra konsistens. Lägg sorbetmeten i en rund form och ställ in i frysen.
 9. Crème Chantilly
  Ge ett snabbt kok till den skrapade vaniljstången, sockret och grädden och sedan låt det hela svalna i en tätt behållare i kylen till den har blivit kylskåpskallt. Plocka bort vaniljstången och krama ut det sista av den med fingrarna.
 10. Vispa med en elvisp rätt långsamt. Att vispa grädde ska alltid ta längre än 5-6 minuter så anpassa hastigheten på vispen för det. Då håller grädden bättre och längre utan att separeras och smakar så mycket godare.
 11. Maräng
  Sätt ugnen på 140 grader med varmluft.
 12. I en stort skål, vispa äggvitorna med en elvisp på lagom hastighet. Lägg in en nypa salt och strö lite av sockret. Fortsätt vispa och när allt socker har lösts upp häll i lite mera socker och fortsätt så där tills allt socker har blivit upplöst.
 13. Höj hastighet på vispen och häll i skvätten med citronjuice och fortsätt vispa tills texturen på marängen är fluffigt, fast och elastisk.
 14. På 3 bakplåtspapper, spritsa 2 spiraler på ungefär 20-25 cm. (Egentligen kan man göra dem hur stora man vill och med vilken form man vill). Det är en fördel med att använda maräng som botten. Smeten är riktigt smidigt att arbeta med och om du är sugen på hjärtformade tårta är det bara att köra. Det endaste viktiga är att de är alla tre lika i form och storlek. Man kan använda en mall och rita på baksidan av bakplåtspapper.
 15. Med marängen som är kvar, gör dekorationer till tårtan som kommer att dekorera och skydda kanterna på en och samma gång. Med den alldeles sista marängen, spritsa en massa små spetsiga maränger som kommer att prägla överdelen av tårtan. Strö gärna över marängen med lite pulver från frystorkade bär innan du gräddar den. Baka all maräng på 140 grader. Vissa ugnar kan inte baka flera plåtar samtidigt i så fall måste du baka bottnarna en eller två i taget. De små dekormarängerna kan du baka sist.
 16. Egentligen bakar man maräng på 100 grader om man vill att de ska hålla sig vita. Men då är det lätt att förlora den underbara segheten jag är ute efter för denna tårta. Så börja med 140 grader i 25-30 minuter och sänk sedan värmen till 120 grader och baka ytterligare 45-50 minuter. Låt svalna helt innan du börja montera tårtan. Bottnarna kan göras dagen innan om du vill.
 17. Italiensk maräng
  Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
 18. Koka sockret och vattnet till 121 grader i en liten kastrull och häll den över den vispande äggvitorna. Det är en italiensk maräng. När allt socker blandats med äggvitan, höj hastighet till max och vispa tills den är fluffig, eleastisk och har kommit ner till ca 30-35 grader.
 19. I ett vattenbad, värm upp till ca 50 grader samtidigt som du vispar äggulorna tillsammans med sockret, vaniljen och apelsinskalet tills allt socker har smällt och smeten har blivit fluffig.
 20. Blanda äggulasmeten i den italienska marängen med en slickepott väldigt försiktig, med rörelser som går från under uppåt. När smeten är homogen, lägg den i en spritspåse med en krusig tyll på 8-10 mm i diameter.
 21. Montering
  Placera den första marängbotten på ett serveringsfat. Bre ett tunt lager crème chantilly och placera sedan glassen ovanpå. Bre på lite mer crème och placera sedan sorben. Lägg över den andra bottnen.
 22. Klä in hela tårtan med mera crème och sedan spritsa den italienska marängen runt omkring tårtan och ovanpå. Bränn men en brännare och servera.
30 april 2017

Laddar fler recept...