Vad är skillnaden mellan en induktions- och keramikhäll?

Induktionshällen blir allt vanligare i våra kök. En induktionshäll ser ofta väldigt lik ut en keramikhäll, så vad är då skillnaden? Läs mer här om hur de två olika typerna funkar, och lär dig om vad som passar bäst för just dig hemma i ditt kök.

Med en ny inbyggnadshäll i köket blir matlagningen smidigare och roligare. Här hittar du ett brett utbud med olika design och prisklasser >>

​Induktions- eller keramikhäll?

En induktionshäll ser väldigt lik ut en keramikhäll men den stora skillnaden är att uppvärmningen sker på olika sätt. Induktionshällen värms upp mycket snabbare, sparar energi, samt är mer säker. 

Induktionshällen värmer upp kokkärlet, istället för att hela hällen blir uppvärmd, och det blir lättare för dig att reglera värmen snabbt och du riskerar inte heller att någon bränner sig på hällen. Det finns alltså många fördelar med en induktionshäll!

Elon tipsar! Här tipsar vi om storsäljaren Samsung SMART Induktionshäll >> 

Vilka kastruller fungerar på en induktionshäll?

En sak att tänka på är att kokkärl måste ha magnetisk botten för att fungera på en induktionshäll. Men i takt med att induktionen blir allt mer vanlig i de svenska hemmen så anpassar man även kokkärlen efter det. Gjutjärn, titan och del rostfritt stål fungerar på en induktionshäll. (Tips! Prova med en kylskåpsmagnet för att kolla om kastrullen är magnetisk). Kastruller i koppar, aluminium eller glas fungerar inte.

En induktionshäll är ofta något dyrare än en vanlig keramikhäll men den har samtidigt en lägre energiförbrukning som kompenserar för den högre inköpskostnaden.