Beijing dumplingsknytenBeijing8 logga NY

Vad är dumplings?

Den stora dumplingtrenden är här för att stanna. Men vad är egentligen dumplings? Vad innehåller det och hur tillagar man det? Här får du svaren!

Så började det...

Historian om dumplings går så långt tillbaka att det är svårt att datera. Det första nedskrivna dumplingsrecept finns med i den gamla kända romerska kokboken Apicius från 300-talet. 

Men Enligt legenden under Han-dynastin (alltså för 1800 år sedan!) återvände läkaren Zhang Zhongjian till sina förfäders by efter en lång frånvaro. Många medborgare var svårt frostskadade runt öronen efter den kalla vintern. Zhang försökte lösa detta genom att laga fårkött med chili och läkande örter och slog in det i degrester. Han knep ihop degknytena för att se ut som små öron, kokade dem och delade ut dem i byn. Byborna älskade de små dumplingsarna - och historian var därmed påbörjad.

"Jiaozi" - en traditionell maträtt

Dumplings är en traditionell, kinesisk maträtt  som består av små ihoptryckta degknyten som tillagas på olika sätt. Degen är enkelt gjord av vetemjöl, vatten och salt. De små dumplings-knytena heter "jiaozi" på kinesiska och kan ha olika fyllningar, allt från grönsaker, kött och räkor men vanligast i Kina är kött, lök och kål.

Dumplings tillagas på olika sätt genom stekning, fritering, kokning eller ångkokning.  I Kina finns ett stort antal varianter av dumplings, där man har olika namn beroende på vilket tillagningssätt som använts. De tre vanligaste varianterna av dumplings är Shuijiao, Zhengjiao och Guotie.

Dumplings serveras ofta som ingrediens i soppa. Men är även populära som ensamrätt att dippa i en sojasås, eller serveras som dim sum, en kinesisk måltidsform med många små rätter.

Här hittar du lättlagade och smakrika dumplingsrecept från Beijing8

Wonton, dumpling och gyoza?

Dumplings är en rätt som är spridd i olika former och varianter över hela världen. Mandu äts i Korea, samosas i Iran, sousklutjies i Sydafrika, ravioli i Italien, manti i Tukiet, Pelmeni i Ryssland, Uszka i Polen... för att nämna några få. Alla med den gemensamma nämnaren - inlindade i deg.

Gyoza är den japanska varianten av dumplings. Skillnaden mellan gyoza och dumplings är att man både steker och ångar gyoza. Först steker man dem gyllenbruna och sedan ångas de.

Wonton är fyrkantiga små dumplings där degen också innehåller ägg och gurkmeja - och är generellt gulare i färgen. Dessa viks eller nyps ihop till knyten och serveras ofta som ingrediens i kycklingbuljong. Det är också vanligt att även göra söt fyllning i dessa och då fungerar de som efterrätt.

Enkelt och snabbt med Beijing8

Att göra dumplings helt från grunden kan vara lite pilligt och tidskrävande - om än väldigt gott! Med färdiga dumplings från Beijing8 kan du snabbt och enkelt svänga ihop en riktigt bra dumplingsmiddag. Se recept med dumplings, goda tillbehör och grymma dippsåser här nedan.

Enkelt och gott med dumplingsmiddag!