Underbara semlor!

Underbara semlor!

Hör du till en av dem som älskar semlor? Då kan du läsa om den lilla delikatessens historia här nedanför. Givetvis får du också recept på hur du tillagar semlor och hur du kan variera dessa efter smak.

Semlans historia
Från början åt vi svenskar semlor endast på fettisdagen innan fastan började. Senare när vi slutade fasta åt vi semlor alltmer, och nu kan man hitta semlor i affären från jul, ända fram till påsk.

Semlan, som också kallas för hetvägg, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle var från början benämningen på en fralla, alltså ett vetebröd utan fyllning. I Finland kvarstår denna benämning. Om du befinner dig i vårt östra grannland och blir sugen på en semla ska du alltså inte beställa en semla. Beställ en fastlagsbulle istället, så blir du inte besviken.

Gör din egen semla
Semlan är ju gjord på en fylld vetebulle smaksatt med kardemumma som sedan fylls med mandelmassa och vispgrädde och garneras med florsocker (se det exakta receptet nedan). Om man vill variera semlan lite, kan man göra som i Finland där det är vanligt att man byter ut mandelmassan mot hallon eller hjortronsylt. Men det finns mycket man kan göra med en semla.

Variera semlan!

Byt ut mandelmassan mot:
- Frysta bär (ca 3 msk), som t.ex. hallon eller blåbär, sockrade efter smak
- Nutella eller chokladsås (ca 2 msk) och riven favoritchoklad
- Honung
Variera vispgrädden genom att blanda i:
- Mandel-, choklad- eller kaffelikör (1 tsk)
- Krossad Daim eller Malteesers efter smak
För en hälsosammare semla kan du byta ut:
- Vetemjölet mot dinkelvetemjöl
- Smöret mot halva mängden flytande margarin
- Mjölken mot minimjölk

Våra semmel-favoriter