Gårdsrabarber med färska jordgubbar, stannad vaniljmjölk, mynta och sorbet

Gårdsrabarber med färska jordgubbar, stannad vaniljmjölk, mynta och sorbet
Foto: TV4

Gårdsrabarber med färska jordgubbar, stannad vaniljmjölk, mynta och sorbet

Av: Ulrika Karlsson, Maria Danielsson

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

En riktigt fräsch efterrätt med sommarens bär jordgubben och den fantastiska rabarbern..

Se Ulrika Karlsson och Maria Danielsson i Nyhetsmorgon här!

Ingredienser

portioner

Rabarber:

  • 300 g rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång

Stannad vaniljmjölk:

  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 vaniljstång

Kanelcrunch:

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kanel

Servering:

  • 0,5 l Sorbet, gärna rabarber
  • 12 jordgubbar
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 2 kvistar mynta

Gör så här

  1. Rabarber: Skala rabarbern med en liten kniv.
  2. Spara skalet och lägg det i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet.
  3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i kastrullen. Koka upp.
  4. Skär rabarbern i 5 cm långa stavar. De ska vara ca 1 cm i diameter. Lägg i en glasburk med lock.
  5. Sila den kokande lagen över rabarbern. Lägg ner vaniljstången i burken. Sätt på locket direkt och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Låt stå och dra minst ett dygn innan servering.
  7. Stannad vaniljmjölk: Skrapa fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp.
  8. Rör ihop äggulor och socker.
  9. Slå den kokande gräddmjölken över under omrörning. Sila genom finmaskig sil och häll upp i en liten ugnsfast form.
  10. Täck med plastfilm.
  11. Baka i varmluftsugn i 90 grader i ca 1 timme. Den ska vara lite dallrig i mitten när den är klar. Låt svalna.
  12. Kanelcrunch: Blanda alla ingredienserna till en smuldeg.
  13. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader ca 15 minuter. Degen ska kännas torr.
  14. Servering: Lägg rabarbern tillsammans med lite lag i botten på en djup tallrik.
  15. Arrangera stannad vaniljmjölk, pistage, jordgubbar, kanelcrunch och strimlad mynta runt om.
  16. Lägg ett ägg sorbet i mitten och servera.