Detoxmüsli

Detoxmüsli
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträtt
Ulrika Davidsson porträtt

Detoxmüsli

13 ingredienser

En underbar müsli utan säd som istället är gjord på nötter, frön och torkad frukt. Müslin tar lång tid att rosta i ugnen, men det blir en stor sats som räcker länge. /Ulrika Davidsson

Receptet ger 1 plåt.

Servera till sojayoghurt.

Ingredienser

  • 1 äpple
  • 1 apelsin, skalet
  • 5 dadlar
  • 3 msk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl paranöt
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 msk solrosolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär äpplet i bitar.
  3. Lägg äpple, rivet apelsinskal, dadlar, honung, kanel och solrosfrön i en matberedare och mixa i någon minut.
  4. Lägg massan i en stor skål.
  5. Lägg mandlar, paranötter och hasselnötter i matberedaren och mixa hastigt i några sekunder. Det ska vara grova bitar.
  6. Blanda nöthacket, pumpafrön, solrosfrön och linfrön med massan.
  7. Smörj en ugnsplåt med solrosolja.
  8. Bred ut blandningen och platta till.
  9. Sätt in plåten i ugnen i 1 timme.
  10. Sänk temperaturen till 50 grader och låt stå 6–8 timmar och torka.
  11. Ta ut plåten och bryt müslin i småbitar.
  12. Förvara i en burk med lock.