Ugnsstekt fläskfilé med lingonsås och potatisbakelse

Ugnsstekt fläskfilé med lingonsås och potatisbakelse
Foto: TV4

Ugnsstekt fläskfilé med lingonsås och potatisbakelse

Av: Anna - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h

Festlig fläskfilé med gräddig lingonsås och potatisbakelse med västerbottensost.

**Dryckestips:**Lindemans Bin 40 Merlot

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad fläskfilé med lingonsås

  • 500 g fläskfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk soja
  • svartpeppar

Potatisbakelse

  • 10 små potatisar, grovrivna
  • 1 gul lök, grovriven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 äggula
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 2,5 dl grädde
  • ca 1 krm salt
  • ca 1 krm svartpeppar

Gör så här

Ugnsbakad fläskfilé med lingonsås

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet, peppra runtom och lägg i ugnsfast form.
  2. Rör ihop grädde, lingonsylt, fond och soja och häll över köttet. Låt formen stå i ugn tills köttet är klart, ca 30-45 minuter. Häll därefter av gräddblandningen och mixa med stavmixer tills såsen är slät. Skär upp köttet precis innan servering.

Potatisbakelse

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Fördela blandningen i smorda, ugnsfasta portionsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.