Ugnsstekt anka med balsamicosås, serveras med potatisstomp och grönska

Ugnsstekt anka med balsamicosås, serveras med potatisstomp och grönska
Foto: TV4

Ugnsstekt anka med balsamicosås, serveras med potatisstomp och grönska

Av: Anna - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

40m

Saftigt ankbröst med knaperstekt skinn serveras med milt potatisstomp, mustig balsamicosås och fräscha grönsaker.

Dryckesförslag: Crozez Hermitage
Alkoholfritt alternativ: Ekologisk Enbärsdricka, Tillmans

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisstomp

  • 800 g potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt

Anka

  • 800 g ankbröst
  • salt
  • peppar

Balsamicosås

  • 200 g rödlök [ca 2 st]
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 75 g smör

Ta valfria gröna grönsaker, till exempel:

  • 200 g broccoli
  • 150 g haricots verts
  • 100 g rucolasallad
  • 1 tråg körsbärstomater
  • pumpakärnor
  • olivolja

Gör så här

Potatisstomp

  1. Koka potatisen i bitar. Häll av vattnet.
  2. Tillsätt 2,5 dl mjölk, 2 msk smör och salt. ”Stompa” till önskad konsistens.

Anka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Strö ut salt och peppar i en stekpanna.
  3. Skär rutmönster i ankfettet och stek med skinnsidan ned i pannan tills fettet smält och skinnet är knaprigt.
  4. Lägg över i en ugnspanna med skinnet uppåt och stek i ugn ca 20 minuter, tills ankan når en innertemperatur på ca 60 grader.

Balsamicosås

  1. Finhacka rödlöken och fräs i smör i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt balsamvinäger och koka på medelhög värme 8-10 minuter.
  3. Dra av kastrullen från spisen och rör ned salt, svartpeppar och 75 g smör.

Grönska

  1. Skölj och skär grönsakerna.
  2. Är det t.ex. broccoli kan den kokas lätt eller ”masseras” med olivolja.

Servering

  1. Servera den nystekta ankan med härligt potatisstomp, smakrik sås och färska grönsaker.